Mainos

Yrittäjät palkansaajia halukkaampia jatkamaan töissä yli eläkeiän

Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan yli puolet palkansaajista aikoo jäädä eläkkeelle viimeistään 63-vuotiaana. Yrittäjien vastaavia eläkehaaveita on kolmanneksella.

Yrittäjät suhtautuvat uransa pidentämiseen selvästi myönteisemmin kuin palkansaajat. Eläketurvakeskuksen ETK:n selvityksen mukaan joka kuudes yrittäjä aikoo jäädä eläkkeelle yli 65-vuotiaana. Palkansaajissa samoin ajattelevia on vain kolme prosenttia.

Yrittäjät jättävät nykyisinkin tehtävänsä myöhemmin kuin palkansaajat. Viime vuonna vanhuuseläkkeelle siirtyneistä yrittäjistä runsaat 30 prosenttia oli täyttänyt 65 vuotta. Työsuhteisista heitä oli puolet vähemmän.

Ensi vuoden alussa voimaan tulevalla eläkeuudistuksella työntekijöitä ja yrittäjiä kannustetaan jatkamaan nykyistä kauemmin. Siihen kuuluu entistä anteliaammin kertyvä eläke 63 ikävuoden jälkeen. Uudistus tuo mukanaan myös joustavan eläkeiän eli eläkkeelle voi siirtyä oman valinnan mukaan 63-68-vuotiaana.

Yrittäjien työuran pidentämistä rajoittavat pitkälti samat tekijät kuin työntekijöillä eli heikentynyt terveys sekä tehtävien fyysinen ja henkinen rasittavuus. Selvityksen mukaan itä- ja pohjoissuomalaisilla yrittäjillä näyttäisi olevan keskimääräistä enemmän alttiutta varhaisempaan eläköitymiseen.

Yrittäjän lisäeläke ei aikaista eläköitymistä

Selvityksen mukaan yksityinen eläkevakuutus on yrittäjillä kolme kertaa yleisempi kuin palkansaajilla. Monet yrittäjät eivät kuitenkaan käytä sen suomaa mahdollisuutta jäädä aikaisemmin eläkkeelle. Enemmistö vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottaneista palkansaajista aikoo sitä vastoin jäädä eläkkeelle viimeistään 63-vuotiaana.

-Kärjistäen voisi tiivistää, että myöhäistä eläkeikää suunnittelevilla yrittäjillä on hyvän terveyden lisäksi usein korkea koulutus ja taattu taloudellinen turvallisuus, ETK:n tutkija Raili Hyrkkänen arvioi raportissaan.

Selvityksen mukaan noin kolmasosa yrittäjistä ja yli puolet palkansaajista aikoo jäädä eläkkeelle viimeistään 63-vuotiaana. Yrittäjistä 16 prosenttia suunnitteli jatkavansa yli 65-vuotiaana. Nais- ja miesyrittäjien välillä ei ollut eroja tässä suhteessa.

Hyrkkäsen selvityksessä on keskitytty vuosina 1940-1945 syntyneisiin palkansaajiin ja yrittäjiin. Kysely hieman päälle 200 yrittäjälle ja melkein 1400 palkansaajalle tehtiin viime vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.