Mainos

Yrittäjästä everstiluutnantiksi – Tapio sai itsenäisyyspäivänä historiallisen ylennyksen: ”Sydämeni sykähti, tuttavani ovat sanoneet lasikaton murtuneen”

Itsenäisyyspäivänä ylennettiin poikkeuksellisesti ensimmäistä kertaa everstiluutnantiksi reserviläinen, jolla ei ole työtaustaa Puolustusvoimissa tai puolustusministeriössä. Ylennys oli onnellinen yllätys myös tuoreelle everstiluutnantille itselleen.

59-vuotias tilitoimistoyrittäjä Tapio Peltomäki sai vihiä tulevasta ylennyksestään, kun muutama päivä ennen Suomen 100. itsenäisyyspäivää postista tipahti kutsu ylennystilaisuuteen. Ylennys majurista everstiluutnantiksi oli Peltomäelle täysi yllätys, sillä hän on niin sanotusti tavallisena reserviläisenä ensimmäinen laatuaan.

– Luulin, että reserviläisenä majuri on korkein arvo, johon minua voitaisiin koskaan nimittää. Tieto ylennyksestä sai sydämeni sykähtämään, samalla olen hämmentynyt ja otettu, Peltomäki kommentoi.

Peltomäki itse arvelee, että ylennyksen taustalla ovat hänen sodanajan haastava sijoitus armeijan reservissä sekä miehen koulutus ja kokemus. Lisäksi Peltomäki on aikaisemmin toiminut Reserviupseeriliiton puheenjohtajana ja nykyisin hän on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen puheenjohtaja.

– Luottamustehtävät eivät riitä ylentämisen perusteeksi, mutta varmasti puheenjohtajuudestani Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä on ollut etua, Peltomäki arvioi.

”Minua on kutsuttu lasikaton rikkojaksi”

Peltomäki toteaa, ettei olisi armeijan alokkaana koskaan uskonut, että joskus hänet ylennettäisiin everstiluutnantiksi asti.

– Edes kolme viikkoa sitten en olisi tällaista voinut uskoa, sillä koskaan aikaisemmin näin ei ole käynyt, Peltomäki iloitsee.

Everstiluutnantiksi ylentäminen on saanut myös tuttavapiirissä lämpimän vastaanoton.

– Olen saanut yhteydenottopyyntöjä tiedotusvälineiltä ja kymmenittäin sähköposteja, puhelinsoittoja, tekstiviestejä ja adresseja. Puolestani ollaan todella iloisia. Reserviläiset, jotka tietävät, miten poikkeuksellinen tämä ylennys on, ovat luonnehtineet minua lasikaton rikkojaksi.

Maanpuolustus on ollut Peltomäelle tärkeä asia jo pitkään, sillä hän lähti reserviläistoimintaan mukaan kolmekymppisenä. Nykyisin hän toimii MPK:n puheenjohtajuuden lisäksi muun muassa Suomen reserviupseeriliiton neuvottelukunnan puheenjohtajana, Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön hallituksen jäsenenä ja Maanpuolustuksen tuki ry:n hallituksen jäsenenä.

– Maanpuolustus on asia, joka on minussa sisäänrakennettuna. Minulle se on sydämen asia, Peltomäki luonnehtii.

Peltomäen isä on sotilasarvoltaan luutnantti, joka jäi seitsemänvuotiaana sotaorvoksi. Talvisodassa kadonneen isoisän tragedia on osaltaan vaikuttanut Peltomäen reserviläistaustaan.

– Koen, että se on taustalla vaikuttava kunniavelka ja yksi syy siihen, miksi olen kiinnostunut näistä asioista, Peltomäki kertoo.

2:55

28:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.