Yritätkö päästä eroon kofeiinista? Tutkijat ottivat selvää, auttaako kofeiiniton kahvi vieroitusoireisiin

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
KATSO MYÖS: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Kofeiiniriippuvuus on totisinta totta monelle, eikä vieroittautuminen tästä piristeestä ole välttämättä aivan helppoa.

Tuore tutkimus valaa toivoa heihin, jotka haluaisivat päästä eroon kofeiiniriippuvuudestaan, kirjoittaa Fox News.

Tutkijoiden mukaan kuppi kofeiinitonta kahvia voi vähentää kahvin juojien vieroitusoireita kofeiinista, jopa silloin, kun henkilöt eivät tietoisesti oleta sen auttavan. Tutkimus julkaistiin Journal of Psychopharmacology -sivustolla.

– Ihmiset, jotka yrittävät luopua kofeiinista, saattavat huomata, että kuppi kofeiinitonta kahvia silloin, kun heidän himonsa on huipussaan, voi auttaa vähentämään vieroitusoireita sen verran, että selviytyy pahimmista, eikä anna periksi houkutukselle, Sydneyn yliopiston tutkija Llew Mills kommentoi Fox Newsille.

Kaikki eivät toki välttämättä edes saa vieroitusoireita kofeiinista, mutta heillä, joille ne iskevät, oireet voivat sisältää päänsärkyä, väsymystä, heikentynyttä valppautta, uneliaisuutta ja ärtymystä sekä alakuloisuutta.

Näin tutkimus toteutettiin

Kofeiinin vieroitusoireet alkavat noin 12–24 tuntia sen jälkeen, kun ihminen lopettaa äkillisesti sen nauttimisen. Pahimmillaan oireet ovat yhden tai kahden päivän kuluttua. Oireita voi helpottaa, jos kofeiinin nauttimista ei lopeta seinään, vaan vähentää sitä vähitellen.

Tuoretta tutkimusta varten tutkijat rekrytoivat ihmisiä, jotka joivat säännöllisesti yli kolme kuppia kahvia päivässä. Tutkimukseen osallistujia pyydettiin olemaan nauttimatta mitään kofeiinia sisältävää 24 tunnin aikana.

Vuorokauden jälkeen 61 osallistujaa kirjasi itse ylös mahdolliset vieroitusoireet, jonka jälkeen ryhmä jaettiin kolmeen pienempään ryhmään.

Ensimmäinen ryhmistä oli "petetty ryhmä", joille annettiin kofeiinitonta kahvia, mutta heille kerrottiin sen olevan normaalia, kofeiinia sisältävää kahvia.

Toinen ryhmä oli "avoin ryhmä", joille myös annettiin kofeiinitonta kahvia, mutta heille kerrottiin totuudenmukaisesti, mitä kahvikuppi sisälsi.

Kolmas ryhmä toimi kontrolliryhmänä. Heille annettiin vain vettä ja kerrottiin sen totuudenmukaisesti olevan vain vettä.

45 minuuttia juoman nauttimisen jälkeen osallistujat kirjasivat jälleen ylös mahdollisia vierotusoireitaan.

Yhteys kahviin on niin voimakas, ettei kofeiinia välttämättä tarvitse

Kaikista kolmesta ryhmästä juuri "petetty ryhmä" koki, että vieroitusoireet vähenivät eniten sen jälkeen, kun he olivat nauttineet kupin kahvia. Myös avoin ryhmä raportoi vähentyneistä vieroitusoireista, vaikkakin pienemmässä määrin kuin ensimmäinen ryhmä.

Vettä saanut kontrolliryhmä taas ei kokenut vieroitusoireiden vähentyneen lainkaan, mikä tutkijoiden mukaan viestii siitä, että kahdessa ensimmäisessä ryhmässä lumevaikutus aidosti toimi.

– Avoimella ryhmällä ei ollut tietoisia odotuksia vieroitusoireiden vähenemisestä, mutta uskomme, että heillä oli voimakas tiedostamaton odotus ja tämä johti heidän oireidensa vähenemiseen, Llew Wills kommentoi.

Kahvin juonti vuosien ajan johtaa Willsin mukaan vahvoihin tiedostamattomiin ja tiedostettuihin yhteyksiin kahviin liittyviin aisteihin, kuten makuun, tuoksuun ja kupin lämpöön.

Tutkijat havainnoivat vierotusoireiden vaikutusta vain vähän aikaa, joten voi kuitenkin olla, että vaikutukset olivat vain lyhytaikaisia.

Willsin mukaan tutkimuksessa oli myös yksi rajoittava tekijä: kaikki kofeiinittomatkin kahvit sisältävät hitusen kofeiinia.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 

Pärjääkö perinteinen kahvi maailman kalleimmalle kissankakkakahville? 6:16
Kahvit testissä! Tältä maistuu erittäin tyyris kissankakkakahvi.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat