YouTuben uusissa käyttöehdoissa piilee yllätys – voi poistaa tilejä, jos ne eivät ole "kaupallisesti kannattavia"

YouTuben uudet käyttöehdot ovat herättäneet huolta.

YouTube saattaa jatkossa voida poistaa tilejä, jotka eivät tuota euroja. Huolestuttava suuntauksesta uutisoi Mashable, joka huomasi erikoisesti sanaillun muutoksen YouTuben uusissa käyttöehdoissa.

YouTube "saattaa poistaa pääsyn" palveluihin

Uusissa ehdoissa todetaan, että YouTube "saattaa poistaa pääsyn tai Google-tilisi pääsyn palveluihin tai osaan niistä", mikäli tili ei enää ole "kaupallisesti elinkelpoinen".

Mashable tulkitsee käyttöehdon tarkoittavan, että mikäli tili ei tuota rahaa esimerkiksi mainosnäyttöjen kautta, se voidaan lakkauttaa.

Koska ehto on kirjoitettu laveita termejä käyttäen, se voisi pahimmillaan tarkoittaa, että tili, joka vain katsoo videoita, mutta ei tuota mitään, voitaisiin poistaa.

Voimaan joulukuussa

Uudet käyttöehdot tulevat voimaan joulukuussa 2019. YouTuben käyttäjät ovat niistä huolestuneita.

Uudet ehdot levisivät sosiaalisessa mediassa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Lataan videoita vain huvin vuoksi, jakaakseni ne ystävilleni. Se auttaa vakavan masennuksen kanssa. Ilmeisesti nautinto ja hauskuus eivät ole enää asioita, joista YouTubessa on kyse, Twitter-käyttäjä Brandon sanoo.

– "Muistatteko, kun YouTube luotiin eikä käyttäjä mitenkään voinut saada rahaa sisällöstään? No, nyt sinun on parempi saada rahaa sisällöstäsi, koska jos et saa, me hitto vie suljemme tilisi". T. Youtube 2019, käyttäjä Salty vitsailee.

Säännöt "vain huonosti muotoiltu"?

Osa käyttäjistä kuitenkin uskoo, että lauseke on vain huonosti muotoiltu ja sen tarkoitus on suojata YouTubea esimerkiksi siinä tapauksessa, että jokin tili tekee sille aktiivisesti haittaa.

Osa spekuloi, että mainostenesto-ohjelman käyttö voisi johtaa YouTube-tilin poistoon; keskustelussa on myös väläytetty mahdollisuutta siitä, että YouTube rajoittaa ilmaisten käyttäjätilien toimintaa jotenkin, ja sääntömuutos voisi liittyä tähän.

Säännösten kieli hämmentää

Mashable huomauttaa, että laajasti muotoiltua ehtoa voitaisiin soveltaa esimerkiksi rasistista sisältöä julkaisevaan tiliin. Käytetty kieli ei kuitenkaan tarkasti ilmaise, mitä käyttöehtojen muutoksella haetaan.

Mashable pyysi YouTubelta kommenttia aiheeseen, mutta ei ole toistaiseksi saanut sitä.

Lue myös:

    Uusimmat