Mainos

Yöhoito poistetaan vanhainkodissa Iitissä – lähihoitaja Eeva lataa suorat sanat kohutusta päätöksestä: "Yöunet on menetetty, tuntuu aivan hirveältä"

12:32
Katso MTV Uutiset Live: Näin lähihoitaja ja palvelujohtaja kommentoivat tapausta

Iitin kunnassa nousi kohu paikallisen hoivakodin yöhoidon poistamisesta. 

– Toivottavasti vessahätä ei ole suuri tai kivut kovat, toivottavasti ei ehdi tukehtua, vaikka yöpöydältä napattuun pastilliin ennen avun saapumista.

Näin kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessa Iitin Hoivakoti Iltatuulessa työskentelevä Eeva Kiri, joka on tyytymätön Päijät-Hämeen hyvintointikuntayhtymän ja Humana-asumispalveluiden päätökseen lopettaa hoivakodista yöhoito kokonaan.

Eeva Kiri kertoo olevansa tällä hetkellä aidosti huolissaan asukkaiden turvallisuudesta. Hänen mukaansa kaikki asukkaat tarvitsevat yöllä apua. 

– On huonosti liikkuvia ihmisiä jotka tarvitsevat apua ihan vessassa käyntiin. Osa tarvitsee tietysti särkylääkkeitä, jos on kipuja. Sitten on käveleviä vanhuksia, joilla on muisti vähän huonompi, jotka etsivät puolisoaan tai miettivät vuorokauden aikaa. 

Viime viikolla kerrottu päätös on herättänyt närää niin asukkaissa, henkilökunnassa kuin omaisissakin. Tilanteeseen liittyy hänen mukaansa osakseen myös painostusta.

– Ihmisiä painostetaan muuttamaan muualle. Muutama on lähdössä jo. Ihmiset juttelevat keskenään, omaiset ovat hämillään, kaikki miettii mitenköhän tämä jatkuu. Mitä yöllä tapahtuu jos tuleekin jotain kipuja ja tuskia?

– Yöunet on monilla mennyt. Tuntuu aivan hirveältä, Kiri kertoo MTV Uutisille.

Humana vastaa kritiikkiin

Humana-asumispalveluiden palvelujohtaja Arto Lambergin mukaan päätös on tehty sen perusteella, että tuetulle palveluasumiselle on tällä hetkellä hoivakodissa enemmän tarvetta kuin tehostetulle. 

Yöhoito on taas palvelu, joka kuuluu tehostettuun palveluasumiseen.

– Taustalla on palvelutarve, joka jakautuu Päijät-Hämeen kuntayhtymässä vähän epätasaisesti. Iitin seudulla kevyemmälle palvelutarpeelle on enemmän tarvetta ja sitä kuntayhtymä meiltäkin kysyy, kun meillä on sitä palvelua mahdollisuus tuottaa.

Iitissä on kysymys yhteensä kuuden asukkaan uudelleenjärjestelyistä. Lamberg vakuuttaa, ettei yksikään asukas jää tilanteessa tyhjän päälle.

– Kyllä ne yhteistyössä asukkaiden ja omaisten kanssa käydään läpi. Meillä ei ole sellaista pakollista loppupäivää määritelty. Joulukuun alussa on puhuttu, että tällainen muutos pitäisi tehdä. Tietenkin asiat täytyy järjestellä sillä tavalla, että jokaiselle asukkaalle täytyy palvelu järjestyä vaihtoehtoisesta paikasta.

Lambergin mukaan asukkaiden ympäristö tulee olemaan joka tapauksessa sellainen, että se on turvallinen asumiselle.

– Asiat hoidetaan. Ne täytyy räätälöidä kullekin asukkaalle henkilökohtaisesti. Yöpartiotoiminta on kyseiseen yksikköön jatkossa tulossa, kun siihen malliin päästään. 

Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta yläpuolelta!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja