Yo-kirjoituksiin tarvitaan kohta oma läppäri

Sähköisessä muodossa oleva ylioppilaskoe otetaan käyttöön porrastetusti syksystä 2016 alkaen. Ensimmäiset sähköiset kokeet kirjoitetaan lyhyestä ja pitkästä saksasta, maantiedosta sekä filosofiasta.

– On valittu aineita, joissa kirjoittajamäärät ovat suhteellisen pienet. Jos valitsisimme vaikka äidinkielen, jonka kaikki kirjoittavat, ainakin 28 000 opiskelijaa kirjoittaisi samanaikaisesti, eikä meillä ole mitään takuuta, että verkot toimisivat riittävän hyvin jo tuolloin, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Patrik Scheinin.

Viimeistenkin kokeiden on tarkoitus olla sähköisessä muodossa vuonna 2019.

Järjestelmien rakentamisessa ja koulujen varustamisessa sähköiseen on vielä paljon tekemistä. Jokainen opiskelija tulee tarvitsemaan koetta varten tietokoneen. Patrik Scheinin mukaan kannettavan koneen hankinta olisi opiskelijalle perusteltu kustannus, jota kompensoi ostettavien oppikirjojen määrän väheneminen.

Lukiolaisten Liiton kyselyn mukaan noin 80 prosenttia lukiolaisista omistaa kannettavan koneen. Muidenkin täytyisi sellainen hankkia.

– Totta kai pitää olla niin, että niitä joilla sellaista laitetta ei ole varaa hankkia, tuetaan koulun tai koulutuksen järjestäjän toimesta, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov muistuttaa.

Hyvästit gaussin käyrälle

Vuodesta 2014 alkaen kielistä saa perinteisen arvosanan lisäksi eurooppalaisen skaalan mukaisen kielitaitoarvion. Kielten kokeisiin lisätään suullinen testi vuonna 2019.

Ensi keväästä lähtien ylioppilaskokeiden arvostelua muutetaan niin, että arvosanat eivät enää jakaudu normaalijakauman perusteella, vaan arvosteluasteikoita rakennetaan kuhunkin aineeseen sopivalla tavalla. Tähän asti hyvän arvosanan saaminen on riippunut siitä, millainen opiskelija-aines sattuu kokeeseen osallistumaan.

– Normaalijakauma sopii äidinkielen kokeen arvosteluun, koska sen kirjoittavat kaikki. Monissa muissa aineissa kirjoittajajoukko on kuitenkin hyvin valikoitunutta, Ylioppilastutkintolautakunnan Patrik Scheinin kertoo.

Tulevaisuudessa eri aineiden ja eri kirjoituskertojen arvosanoja on helpompaa vertailla keskenään ja niitä voi oikeudenmukaisemmin soveltaa korkeakouluhauissa.

– Ensiksi muutoksia arvosteluun tehdään aineissa, joissa hyvän arvosanan saaminen on ollut vaikeampaa, kuten pitkässä matematiikassa, Scheinin avaa.

Lue myös:

    Uusimmat