Mitä, jos matematiikan koe olisi pakollinen yo-kirjoituksissa? "Kuinka kävisi lukion vetovoimalle?"

Mitä ylioppilaskoe mittaa? 9:07

Lukio-opintoihin ollaan jälleen ehdottomassa mittavia muutoksia opintojen yleissivistävyyden parantamiseksi. Miltä kuulostaisi pakollinen matematiikan yo-koe kaikille?

Tämän kannalla on erityisesti elinkeinoelämä.

– Lähtee ihan käytännön kokemuksista, mitä yritykset meille kertovat. Matematiikan olisi oltava haluttu aine, sillä osaajista on pulaa, Huomenta Suomessa vieraillut Elinkeinoelämän keskusliiton koulutusjohtaja Riikka Heikinheimo kertoo.

EK:n mukaan lukio-opiskelijoilla olisi oltava kivijalkana kaksi pakollista ylioppilaskoetta, äidinkieli ja kirjallisuus sekä matematiikka. Nyt vain ensimmäinen näistä on pakollinen kaikille.

Mitä kävisi lukion vetovoimalle?

Uuden ylioppilastutkintolain luonnoksessa matematiikkaa ei ole esitetty pakolliseksi aineeksi.

– Jos se olisi pakollinen, kuinka kävisi lukion vetovoimalle? Moni saattaisi valita muita reittejä kuin yo-lakin jahtaamisen, miettii ministeriön lukiouudistuksen yksikön projektipäällikkö Tiina Silander.

Heikinheimo korostaa, että matemaattisia taitoja tarvitsee elämässä humanistikin.

– On oma ammatinvalinta mikä tahansa, jokaisella on oma talous. Se on yleistaito. Haluttaisiin nähdä, että äidinkieli ja matematiikka muodostaisi peruspilarin, johon sivistys kasautuisi. Jos ei yhtään ymmärrää lukuja, on oman talouden suhteen haavoittuvainen.

Kokeesta ei tulisi kompastuskiveä

Sekä Heikinheimo että Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro korostavat, että matematiikan houkuttelevuutta oppiaineena on lisättävä nykyisestä. Aineen mielenkiinto laskee yhtä matkaa oppimistulosten kanssa.

– Ei auta mitään, että lukioissa on oppilaita, jotka joutuvat väkisin opiskelemaan matematiikkaa, Euro varoittaa.

Matematiikan opintoja pitäisi pystyä hyödyntämään etenkin lyhyessä oppimäärässä enemmän arjen näkökulmasta. Se vaatii EK:n Heikinheimon mukaan matematiikan opettamisen kehittämistä jo alakoulusta lähtien.

Heikinheimo myös muistuttaa, ettei matematiikan yo-kokeesta tulisi koko yo-tutkinnon tuhoava kompastuskivi. Kokeen voisi nimittäin uusia rajattomasti, kun aiemmassa lukiolaissa uusintamahdollisuuksia oli vain yksi.

Tiina Silander kertoo videolla, millä tavalla uudessa yo-tutkintolaissa suunnitellaan kokeisiin oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Hallituksen esitys laista on luvassa syksyllä ja tavoitteena on saada laki tutkinnosta voimaan samaan aikaan kuin lukiolaki eli vuoden 2019 alusta.

Ylioppilastutkinto uudistuu 4:41

Lue myös:

    Uusimmat