Yö julkaisi koskettavan biisin, jossa laulaa edesmennyt Olli Lindholm – "Eilen oli jännä kutina"

Yö julkaisi uuden, koskettavan biisin 7:23
Katso video: Näin Yö-yhtyeen Mikko Kangasjärvi ja Ari Toikka kertovat tänään julkaistavasta laulusta.

Aika ajoin musiikkimaailma kohahtaa, kun arkistojen kätköistä löytyy tunnetun bändin tai laulajan ennenjulkaisematon biisi. Tänään tämä kohahdus koettiin Suomessa.

Ikoninen Yö-yhtye julkisti tänään uuden kappaleen. Viimeiseen auringonlaskuun -kappaleen tulkitsee yhtyeen edesmennyt laulusolisti Olli Lindholm.

Erittäin koskettavaksi luonnehdittu kappale on taltioitu viisi vuotta sitten. Se jäi aikoinaan pois Mitä jos mä rakastan -levyltä. Albumi jäi Olli Lindholmin viimeiseksi. Hän kuoli pian neljä vuotta sitten.

– Se ei vaan istahtanut siihen albumiin. Se vain tuntuu siltä, sanoo nyt rumpali Ari Toikka MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Me olemme tällaisia vanhan liiton kavereita, eli rakennamme albumeista kokonaisuuksia. Silloin mietittiin, että se ei oikein sopinut siihen albumin linjaan, lisää Yön pianisti ja kapellimestari Mikko Kangasjärvi.

Julkaisu jännitti

Yhtyeen mielestä nyt oli juuri oikea hetki julkaista biisi.

– Se tuntuu vähän vanhemmalta Yöltä. Silloin vuonna 2018 tuntui väärältä hetkeltä julkaista se, mutta nyt se tuntuu hyvältä julkaista biisi, joka muistuttaa 2000-luvun alusta. Siinä on iso tuotanto ja isot jouset, Kangasjärvi sanoo.

– Julkaisua mietittiin aikaisemminkin, mutta korona-asiat tulivat tielle. Nyt on juuri oikea hetki julkaista kappale senkin puolesta, että meillä on 40-vuotisjuhlakonsertti Tampereella maaliskuun lopulla. Nämä julkaisut tukevat toisiaan. Lisäksi meidän työskentelytapamme on aika hidas. Yksinkertaisesti nyt saimme tämän kipaleen valmiiksi, Toikka lisää.

Tällainen on Yön uusi biisi Viimeiseen auringonlaskuun 1:01
Kuuntele yltä näyte, miltä Yön uusi kappale Viimeiseen auringonlaskuun kuulostaa.

Uuden biisin julkaisu on ollut merkkitapaus.

– Tänään on puhelin kilissyt koko päivän ja palaute on ollut sataprosenttisesti positiivista. Kyllä tästä biisistä saa olla ylpeä, Kangasjärvi kertoo.

Toikka myöntää, että tämä päivä jännitti häntä.

– Tämä on kuitenkin uusi tilanne, eikä tämä ole ihan normaali tapa julkaista. Sellainen jännä kutina oli eilen. Aika erikoiselta tämä on tuntunut, mutta olo on kyllä helpottunut. On mennyt hienosti, Toikka sanoo.

Biisiä on vähän koristeltu

Viimeiseen auringonlaskuun julkaistaan nyt lähes sellaisena kuin se taltioitiin vuonna 2018.

– Ei siihen tehty varsinaisesti muutoksia, vaan se oli valtaosin olemassa juuri tällaisena vuonna 2018. Sitä on vain vähän koristeltu, Kangasjärvi kertoo.

Yhtyeen jäsenet kertovat, että Yöllä ei useinkaan ole niin sanotusti liikaa biisejä, kun albumia tehdään.

– Artistit ovat aika erilaisia. Bruce Springsteen kertoi joskus, että hänellä on sata biisiä valmiina, ja niistä hän sitten rupeaa haarukoimaan niitä kymmentä levylle. Joku toinen taas tekee taas juuri albumille tarvittavan määrän.

"Lapset olivat Ollille tärkeitä"

Kappale julkaistaan myös vinyylisinglenä 24. helmikuuta.  Kaikki kappaleesta saatu tuotto luovutetaan Ensi- ja turvakotien liitolle lasten kaltoinkohtelua vastustavaan ennaltaehkäisevään työhön.

– Tämä aihe oli myös Ollille tärkeä. Muistan, että ihan siitä asti, kun Olliin tutustuin, lapset olivat hänelle aina tärkeitä.

– Kolmella bändimme jäsenellä on pieniä lapsia ja parilla muulla vähän isompia. Tämä oli meille ihan itsestäänselvä ajatus.

Yö on julkaissut uransa aikana 31 albumia, joita on myyty yhteensä lähes miljoona kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat