Ympäristötoimittajan kommentti: Uskaltaako tässä kohta enää syödä mitään?

Yksittäisen kuluttajan harteille on laskettu aikamoinen taakka: Pitäisi osata valita ruokansa niin, että sen ilmastovaikutukset, vesistöjä rehevöittävät vaikutukset, vesijalanjälki ja ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.

Tällä viikolla luonnonsuojelujärjestö WWF kertoi lihaoppaansa julkistuksen yhteydessä, että kotimaista broileria ja sianlihaa pitää välttää, jos ne on kasvatettu soijalla. Kaupan lihapaketissa ei kuitenkaan kerrota, mitä eläimille on syötetty.

Tuottajat lobbaavat innokkaasti kotimaisen ruuan puolesta: Suomessa tuotettu on aina parempaa kuin tuontitavara.

Syödäkö vai jättää syömättä?

Toisaalta tutkijat sanovat, että esimerkiksi Suomessa tuotetun ja muualta tuodun naudanlihan ympäristövaikutuksissa ei ole eroa.

Voihan sen naudanlihan tietysti jättää kokonaan syömättä, mutta onko samalla mukana ajamassa suomalaisia naudanlihantuottajia ahdinkoon? Sekään ei tunnu hyvältä.

Kumpi on tärkeämpää: suosia ympäristöä vai suosia lähiruokaa?

Sekin on laskettu, että kasvihuoneessa talvella Suomessa tuotetun tomaatin ilmastovaikutukset ovat suuremmat, kuin tuontitomaatin. Talvella siis tuontitomaatteja ostoskoriin. Kannattaa myös jättää lukematta jutut, joissa kerrotaan työläisten kurjista oloista Etelä-Euroopan tomaattiviljelmillä.

Kala: Söisi, jos jostain saisi

Entäpä sitten kala: kotimaisen villikalan syöntiä olisi hyvä lisätä. Se olisi ekoteko, mutta mistä sitä saa, jos ei itse kalasta eikä se kuulu lähikaupan valikoimiin?

Odotan kyllä innolla särki- ja lahnapihvejä, joita on pian tulossa markkinoille – toivottavasti myös lähikauppaan.

Entä terveellisyys? Esimerkiksi avokadojen vesijalanjälki on pelottavan suuri, mutta toisaalta ne ovat terveellisiä ja sisältävät hyviä rasvoja.

Miten tärkeä merkitys on sillä, että suomalaisessa lihantuotannossa käytetään minimaalisen vähän antibiootteja verrattuna moniin muihin maihin?

Luomutuotteet ovat useimpien mittareiden mukaan ympäristöystävällinen valinta. Ne ovat kuitenkin yleensä selvästi kalliimpia kuin muut tuotteet. Paremmasta tuotannosta pitää siis olla valmis maksamaan enemmän.

Kun tuskailen alan tutkijalle valintojen vaikeutta, hän vastaa, ettei yksittäisellä ruoka-aineella itse asiassa ole kovin suurta merkitystä.

Tärkeitä ovat suuret linjat. Kasvisruuan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen kannattaa aina.

Lue myös:

    Uusimmat