Glasgow’n ilmastokokous venyy lauantaille – ministeri Mikkonen kiittelee tapahtuman henkeä: "Kaikki ymmärtävät, että päästöjä on vähennettävä jo lähivuosina"

Ilmastokokouksen loppuasiakirjaa hiotaan edelleen – ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoo, mikä sovussa vielä hiertää 2:09
Ilmastokokouksen loppuasiakirjaa hiotaan edelleen – ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoo, mikä sovussa vielä hiertää.

Ilmastoneuvottelujen maaliin pääsyä Skotlannin Glasgow'ssa hiertää ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan vielä kolme isoa asiaa: päästövähennysten nopeuttaminen, sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja toimien rahoittaminen.

Aiempien tietojen mukaan sovitut toimet eivät riittäisi siihen, että ilman lämpötila ei nousisi enää enempää kuin puolitoista astetta.

Krista Mikkonen on kaiken kaikkiaan tyytyväinen kokouksen henkeen.

– Ilahduttavaa on se, että henki on ollut hyvin rakentava. Kaikilla on ollut ymmärrys siitä, että meidän täytyy vähentää päästöjä ihan lähivuosina merkittävästi, jotta pysytään puolentoista asteen lämpenemisen tavoitteessa, Mikkonen kertoi MTV Uutisten haastattelussa Glasgow’ssa.

– Seuraavat vuodet ovat kriittisiä sen suhteen.

Myös rahoitus yhä suuri pulma 

Mikkosen mukaan Glasgow’ssa on keskusteltu myös siitä, miten ilmastomuutokseen sopeutuminen rahoitetaan. Ilmastonmuutos aiheuttaa jo nyt eri puolilla maailmaa merkittäviä vahinkoja.

Mikkonen uskoo, että kokouksessa voidaan päästä kunnianhimoiseen lopputulokseen.

– Kyllä viesti salissa on ollut se, että nyt on viimeinen hetki toimia sen varmistamiseksi, että ilmasto ei lämpene liikaa, Mikkonen totesi. 

– Sen ovat kaikki ymmärtäneet. Uskon, että on mahdollista saada aikaan lopputulos, joka vie meitä merkittävästi ainakin lähemmäksi puolentoista asteen tavoitetta. 

Loppuasiakirjatekstiä hiotaan vielä

Glasgown ilmastokokouksessa hiotaan edelleen loppuasiakirjan tekstiä.

Puheenjohtajamaa Britannia on vedonnut neuvottelijoihin kunnianhimoisen asiakirjan aikaansaamiseksi. Tekstiin halutaan maininnat päästövähennystavoitteiden korottamisesta jo ensi vuonna ja fossiilisen polttoaineen käytön nopeasta alasajosta.

Osa maista kuitenkin vastustaa näitä. Ilmastokokouksen on määrä päättyä tänään kello 20 Suomen aikaa, mutta se venyy huomiselle. Myöhään tänään ilmoitettiin, että uusi loppulauselmaluonnos on määrä julkaista aamulla.

Karkaavatko ilmastotavoitteet sittenkin, vaikka Glasgow'ssa on tehty hyviä päätöksiä? 5:34
Karkaavatko ilmastotavoitteet, vaikka Glasgow'ssa on tehty hyviä päätöksiä? Asiasta keskusteltiin tänään MTV Uutisten Livessä ja Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Juttua päivitetty 12.11.2021 kello 23.56 tiedolla siitä, että ilmastokokous venyy lauantaille.

Lue myös:

    Uusimmat