Mainos

Ympäristökeskus ennakoi suuria kevättulvia

Lunta on nyt todella paljon Pohjois-Karjalasta Oulun läänin itäosan yli Lappiin ulottuvalla alueella. Suomen ympäristökeskuksen mukaan lunta on nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin maaliskuussa 50 viime vuoden aikana.

Lumipelto

Ympäristökeskus pitää mahdollisena, että talven kuluessa saavutetaan uusia lumen vesiarvo- eli lumikuormaennätyksiä. Ennusteen mukaan idän ja pohjoisen suurten lumimassojen sulaessa syntyy melko varmasti suuria tulvia. Suomen ympäristökeskuksen mittauksissa erityisen paljon lunta on nyt Pohjois-Karjalan itäisimmissä osissa, Oulun läänin itäosassa, Rovaniemen ympäristössä, Itä-Lapissa ja Käsivarren Lapissa. Näillä alueilla lumen vesiarvo ylittää monin paikoin 250 kiloa neliömetrillä.

Kattojen lumikuormaa kevennettäessä on lunta luotava samaan aikaan katon eri puolilta ja katolle on hyvä jättää 10-20 senttiä suojaksi. Aiemmin tuli katon kestää neliötä kohden 180 kilon lumikuorma. Uudet katot on rakennettu vankemmiksi, alueesta riippuen kestämään jopa 260 kiloa lunta neliömetriä kohden. Suuri riski kohdistuu kattopinta-alaltaan laajoihin halleihin. Laajoille tasakatoille ja mutkikkaisiin rakenteisiin lumi saattaa kinostua epätasaisesti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.