Ympärileikattuja naisia tulee helsinkiläiseen synnytyssairaalaan viikoittain – tieto merkitään nyt myös neuvolakorttiin

Ympärileikattujen naisten määrät suomalaisissa synnytyssairaaloissa ovat lisääntyneet vuoden 2015 pakolaisaallon jälkeen. Tilastotietoa ympärileikattujen naisten synnytyksistä on kuitenkin alettu kerätä sairaaloissa vasta tämän vuoden alusta. Samalla myös neuvolakortti uudistettiin niin, että äidin ympärileikkauksesta laitetaan korttiin merkintä.

Merkinnällä halutaan osaltaan vähentää ympärileikkauksia Suomessa, kertoo äitiyskortin uudistamisryhmässä mukana ollut tutkimuspäällikkö Reija Klemetti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Kun asia on tiedossa, voidaan äidiltä muun muassa kysyä, että tietäähän hän, että ympärileikkaus on Suomessa kielletty, Klemetti kertoo.

Työssään monta ympärileikatun synnytystä hoitanut kätilö Merja Rautava Helsingin Kätilöopistolta sanoo, että merkintä auttaa hoitohenkilökuntaa puhumaan asiasta äitien kanssa pitkin matkaa.

– Silloin voi ennalta varautua ja kertoa äidille minkälaisia tilanteita synnytyksessä voi tulla ja miten voi estää, ettei tulisi vaikeuksia.  

Rautava sanoo, että hoitohenkilökunnan on välillä vaikea ottaa asia puheeksi. Syynä saattaa olla häveliäisyys tai tietämättömyys.

– On vallinnut jonkinlainen aktiivinen unohtaminen eli on ajateltu, että ei tämä asia minulle kuulu. Lastensuojelu kuuluu kuitenkin meille kaikille, Rautava sanoo.

Ympärileikkaus lisää synnytyskipua

Ympärileikattuja naisia tulee helsinkiläissairaalaan viikottain. Ympärileikkaus saattaa aiheuttaa muun muassa lisäkipua synnytyksessä. Myös alapään tutkiminen ja operoiminen on vaikeaa, jos sukuelimet on leikattu ja aukko ommeltu kiinni niin, että sinne on jäänyt vain pieni reikä.

Rautava kertoo tapauksesta, jossa virtsaamisesta muodostui ensimmäinen iso ongelma. 

– Ensisynnyttäjän rakko täyttyi, mutta hän ei pystynyt virtsaamaan. Katetrointia ei pystytty myöskään tekemään, koska virtsaputken aukkoa oli vaikea löytää.  Lopulta teimme reiän rakkoon vatsapeitteen päältä. Tämä on yksi esimerkki siitä miten yksinkertainen asia monimutkaistuu. Itse synnytys hoidettiin lopulta keisarinleikkauksella.

Ympärileikkauksia on eriasteisia, ja kaikkein jyrkimmässä muodossa naiselta poistetaan isot ja pienet häpyhuulet sekä klitoris. Lopulta sukuelimet ommellaan kiinni niin, että ompeleeseen jätetään vain pieni aukko, josta kuukautiset ja virtsa pääsevät ulos.  

Avausleikkauksia pyritään aikaistamaan

Yksi keino vähentää vaikeuksia on tehdä niin sanottu ympärileikkauksen avausleikkaus jo ennen synnytystä. Vielä nyt avausleikkaus tehdään ensisynnyttäjille kuitenkin vielä useimmiten vasta synnytyssalissa.

– Avaamisleikkaus tehdään siinä vaiheessa, kun vauvan pää on jo tulossa ulos, jolloin arpikudos on paperinohutta ja sitä on helppo leikata. Sen jälkeen synnytys noudattaa samaa kaavaa kuin missä tahansa synnytyksessä, Rautava kertoo.

Jos nainen synnyttää useampia lapsia, ei avaamisleikkausta enää tarvitse muissa synnytyksissä tehdä.

Huumori isien kanssa edistää myös asiaa

Suomessa ympärileikkaus on lailla kielletty. Jos tapauksia ilmenee, tulee hoitohenkilökunnan tehdä lastensuojeluilmoitus.  Ilmoituksella uhkaamista parempana keinona Rautava pitää kuitenkin hyvässä hengessä tehtyä valistusta.

– Huumori auttaa työssä. Esimerkiksi somaliperheet ovat usein hyvin huumorintajuisia. Eräskin isä sanoi hieman pilke silmäkulmassaan tytöstään, että "Tämä tyttö leikataan, koska se kuuluu kulttuuriimme". Minä sanoin siihen, että minäpä soitan sinulle sitten, kun tyttösi tulee tänne meille synnyttämään. Kyllähän hän hyvin tiesi, että ympärileikkaaminen on Suomessa kielletty lailla.

Rautava kertoo kohdanneensa työssään ensimmäiset ympärileikatut naiset jo parikymmentä vuotta sitten, kun ensimmäiset pakolaiset Somaliasta tulivat Suomeen.

– Ensimmäinen tapaus tuli puun takaa. Silloin ei juurikaan tiedetty miten ympärileikattujen naisien synnytyksiä piti hoitaa, mutta pikku hiljaa järjestettiin kursseja ja vanhemmat neuvoivat nuorempia kätilöitä asiassa.

Moni perhe vastustaa jo nyt ympärileikkausta

Rautava kertoo, että monet ympärileikkausmaista Suomeen tulleet perheet eivät enää pidä toimea hyväksyttävänä.

– Eräskin isä kysyi minulta, että pidänkö heitä vähäjärkisinä kun kyselen aikovatko he ympärileikata tyttönsä. Toinen sanoi, että terveys menee aina kulttuurin tai uskonnon edelle.

Rautava on tehnyt töitä myös sairaalassa Somaliassa, jossa hän kertoo suvun vanhempien naisten tehneen omaa ruohonjuuritason työtään ympärileikattujen naisten hyväksi.

– Synnytyksessä olivat mukana myös isoäidit. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta eräässäkin synnytyksessä he vastustivat kaikin keinoin synnytyksessä usein tehtävää välilihan leikkausta. He nimittäin luulivat, että aion ommella ympärileikkauskohdan takaisin kiinni ja halusivat säästää äidin siltä.

Lue myös:

    Uusimmat