"Ymmärryskyvyn täysin ylittävä itsekäs teko" – suomalaisten joulupostia tuhottu rahan toivossa

Suomalaisten joulupostia on varastettu ja tuhottu varkaiden toimesta. Postin tiedotteen mukaan vankkaa tekoa olevien kirjelaatikoiden murtamiseen on käytetty voimakasta väkivaltaa. 

Kuvan näky on lohduton. Facebook-kuvassa näkyy joulukortteja ja -kirjeitä, revittyinä ja tuhottuina.

– Jos joltakulta jää tänä vuonna joulukortit saamatta, niin syynä voi olla ainakin mun ymmärryskyvyn täysin ylittävä itsekäs teko. Näsin kiven alta löyty varastettu postisäkki ja kaikki kortit revitty auki, kai rahan toivossa. Pelastettiin postimerkillä varustettuja kortteja niin monta kun pystyttiin ja vietiin postiin, mut kirjekuorissa olleille ei mitään tehtävissä. Lämmintä joulua vaan tälle sankarille. Toivottavasti saat joululahjaksi pelkkiä risuja, kuvan Facebookissa jakanut Saara Hakamaa kirjoittaa.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Posti on tietoinen tapauksista: Postin tiedotteen mukaan murtoja ja vahingontekoja on ollut "poikkeuksellisen paljon".

Vankkaa tekoa olevien kirjelaatikoiden murtamiseen on käytetty voimakasta väkivaltaa. Jos tekijät lähetyksiä anastettuaan myös avaavat ne, he syyllistyvät aina anastusrikoksen lisäksi myös perustuslailla turvatun viestintäsalaisuuden loukkaamiseen sekä tietoliikenteen häirintään.

– Teoilla aiheutetaan huomattavasti enemmän kiusaa ja harmia postia lähettäneille ja sitä odottaville kuin saadaan rikollista hyötyä. Ilkivallan tekijät eivät aina myöskään ymmärrä syyllistyvänsä vakaviin tekoihin, joista voi olla merkittäviä seuraamuksia, muistuttaa Postin turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Markku Rajamäki.

Posti tekee jokaisesta tapauksesta rikosilmoituksen. Rikoksen tekijä on vastuussa sekä lähetyksille että kirjelaatikoille aiheuttamistaan vahingoista.

– Posti toivoo, että kansalaiset ottaisivat jatkossakin yhteyttä Postiin tai poliisiin havaitessaan epäilyttävää toimintaa kirjelaatikoilla tai havaitessaan vaurioituneen kirjelaatikon. Kirjelaatikosta löytyy Postin puhelinnumero, johon tällöin voi soittaa, Rajamäki jatkaa.

Postin toimitusehtojen mukaan kirjelaatikkoon jätetyissä lähetyksissä ei saa lähettää rahaa tai muuta arvokasta. Arvokas lähetettävä tulee lähettää aina postivakuutettuna.

Joululahjoja verkosta? Näin vältät huijaukset 8:53

Lue myös:

    Uusimmat