Mainos

Yllätystulos: Suurten kaupunkien terveysmenot ovat pienentyneet enemmän kuin koskaan 2000-luvulla

2:29

Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset laskivat viime vuonna enemmän kuin koskaan 2000-luvulla. Sote-kustannusten aleneminen yllätti vertailun tehneen Kuntaliiton asiantuntijat, koska samaan aikaan väestö ikääntyy ja palveluiden tarve lisääntyy.

Eniten kulujaan, 2-4 prosenttia, saivat tiputettua Vantaa, Kuopio ja Espoo. Pienemmistä kaupungeista samaan pääsivät Rauma ja Porvoo.

Eniten kustannukset kasvoivat Kouvolassa ja Lahdessa, pienempien kuntien joukossa Saarikassa ja Tuusulassa.

Suurista kaupungeista alhaisimmat vuosikustannukset asukasta kohti olivat Espoossa ja Vantaalla, noin 2400 euroa. Korkeimmat asukaskohtaiset kustannukset, noin 2700 euroa, sen sijaan olivat Oulussa.

Keskisuurista kaupungeista Keravalla kulut olivat reilu 2200 euroa. keravalla kulut olivatkin koko raportin pienimmät. Toisessa ääripäässä taas on yli 500 euroa kalliimpi Rovaniemi.

Keskisuurten osalta Kuntaliiton raportissa on mukana koko terveydenhuollon lisäksi sosiaalisektori. Mäntsälän, Pornainen ja Sipoo sekä Kerava hoitavat sotensa alle 3200 eurolla. Suurimmat kustannukset olivat Kotkassa, Kainuussa ja Saarikan perusturvaliikelaitoksen alueella Saarijärven seudulla.

Hoitoa on uudistettu

Kustannusten alenemiseen vaikuttaa muun muassa tiukka budjetti, asiakasmaksujen korotukset ja laitoshoidon purkaminen.  

– Joissain kunnissa on kehitetty ikääntyneiden päivätoimintaa, joka on vielä kotiin tuotettavia palveluitakin edullisempaa. Se sopii osalle ja osalle ei. Silloin käytetään kotihoitoa tehostetummin ja kaikki tämä on huomattavasti halvempaa kuin vanhamallinen laitospainotteinen hoito, sanoo johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.

– Esimerkiksi Porvoossa on palkattu geriatri hoitamaan vanhusten asioita. Siellä on saatu pysäytettyä vanhusten kierre lääkärille – kotiin – hoitajalle eli heidät hoidetaan kerralla kuntoon. Tällä tavalla on saatu kustannuksia alenemaan, kertoo puolestaan Kuntaliiton eritysasiantuntija Anu Nemlander.

Tutkimusaineisto koskee noin kolmen miljoonan suomalaisen sote-palveluiden kustannuksia.

Kokonaiskulut 5,3 miljardia

Suomen yhdentoista suurimman kaupungin terveydenhuollon kustannukset olivat viime vuonna yhteensä noin 5,28 miljardia euroa.

Helsinki oli pitkään vertailun kärjessä, mutta viime vuosina pääkaupungin sote-menot ovat vakiintuneet lähelle suurten kaupunkien keskimääräisiä kustannuksia.

Keskimäärin suurten kaupunkien terveydenhuolto maksoi 2304 euroa vuodessa asukasta kohti. Oulussa menot olivat 2493 euroa ja Espoossa 2175 euroa asukasta kohti.

Matalat tai korkeat kustannukset eivät kerro vielä siitä, onko hoito hyvää ja laadukasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.