Yllättikö sähkölasku? Näin pienennät sähkönkulutusta kotona

Sähkön kulutusta kotona pystyy pienentämään yksinkertaisilla, vähän vaivaa vaativilla muutoksilla. Asiantuntija kertoo, millaiset laitteet kuluttavat paljon sähköä, ja millä keinoilla laitteiden sähkönkulutusta voi pienentää.

Kotitalouksien sähkönkäyttöä Suomessa on tutkittu viimeksi vuonna 2011. Adato Energia Oy:n toteuttaman tutkimuksen mukaan kotitalouksien sähkölaitteista sähkönkulutukseltaan suurimpia ovat kylmälaitteet, elektroniikka ja valaisimet.

Kylmälaitteet

Pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä toteaa, että etenkin kerrostaloasunnoissa kylmälaitteet ovat yksi pahimmista energiasyöpöistä. Laitteiden energiankulutusta voi kuitenkin pienentää helposti.

– Aluksi kannattaa tarkistaa, että jääkaapin ja pakastimen lämpötilat ovat ohjeellisten lämpötilojen mukaisia. Jos lämpötilaa ei ole säädetty oikein, voi pakastimessakin olla pahimmillaan jopa lähes -30 astetta, ja se vie kyllä huomattavasti tavallista enemmän energiaa, kertoo Seuna.

Myös kylmälaitteiden sijoituspaikka on tärkeä. Kylmälaitteen sähkönkulutus kasvaa 10–20 prosenttia, jos se sijaitsee liian lähellä uunia, lämpöpatteria tai ikkunaa. Kylmälaite pitäisi sijoittaa myös tarpeeksi kauas seinästä.

– Pahimmassa tapauksessa jääkaappipakastin on upotettu kaapistoon niin, että ilman liike laitteen takana saattaa olla hyvinkin vähäinen. Sisäilman täytyy päästä vaihtumaan laitteen taakse, kertoo Seuna

Seuna muistuttaa, että kylmälaitteet keräävät pölyä, ja ne pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Laitteen takana olevan lämpimän lauhdutinputkiston päällä oleva pöly heikentää laitteen hyötysuhdetta ja lisää energiankulutusta. Pölyt voi poistaa laitteen takaa esimerkiksi imuroimalla.

Valaisimet

Valaisimet vievät noin kahdeksan prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Tämä on edelleen suuri osuus kulutuksesta, mutta kulutuksen määrä on vähentynyt merkittävästi menneestä.

Muutos johtuu siitä, että perinteisten hehkulamppujen sijaan nykyään on alettu käyttää energiatehokkaampia lamppuja.

– Nyt kun energiansäästölamppujen ja ledvalaisimien käyttö on yleistynyt, niin valaistuksen osuus sähkönkulutuksessa on selkeästi pienentynyt, sanoo Seuna.

Sähkölasku pienenee helposti vaihtamalla kaikki valaisimet mahdollisimman energiatehokkaisiin lamppuihin. Energiansäästölamput ovat hehkulamppuja huomattavasti kalliimpia, mutta tähän ei kannata takertua – energiatehokas lamppu on käytössä edullinen. Esimerkiksi yksi 60 W:n hehkulamppu maksaa kaupassa alle euron, mutta se käyttää elinikänsä aikana sähköä yli seitsemän euron edestä.

Vaihtamalla viisi 60 W:n hehkulamppua, joita poltetaan päivittäin parin tunnin ajan 15 W:n energiansäästölamppuihin, säästää vuodessa sähköä noin 165 kilowattituntia, joka tarkoittaa noin 20 euron säästöä.

Elektroniikka

Elektroniikkalaitteiden osuus asunnon sähkönkäytöstä on noin seitsemän prosenttia. Tietokoneiden ja niiden lisälaitteiden osuus tästä on neljä prosenttia, ja televisioiden osuus kolme prosenttia.

Suuri osa televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa. Uusimpien elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus valmiustilassa on hyvin pientä, toisin kuin ennen.

Elektroniikkalaitteiden määrä on kuitenkin kasvussa, jolloin laitteiden sähkönkulutus pysyy edelleen merkittävänä.

– Laitteita on usein paljon, saattaa olla kotiteatteria ynnä muuta. Pienistä puroista voi tulla aikamoinen järvi, sanoo Seuna.

Seuna suositteleekin, että niin sähkönkulutuksen kuin paloturvallisuudenkin vuoksi kotiin hankittaisiin jakaja, jonka avulla esimerkiksi kaikista olohuoneen elektroniikkalaitteista saa kerralla virran pois.

Mieti myös näitä:

Pesukone

Jos peset pyykkisi 40 asteessa 60 asteen sijasta, sähkönkulutus puolittuu. Jos taas peset pyykkisi 85-95 asteisessa vedessä 60 asteen sijasta, sähkönkulutus kaksinkertaistuu.

Kuivausrumpu

Puolilleen täytetty kuivausrumpu kuluttaa noin 20 prosenttia enemmän sähköä haihdutettua vesikiloa kohti kuin täysi. Silityskuiva pyykki vie 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin kaappikuiva.

Uuni

Uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuutin kuluttua lämpöä noin 120 °C.


Osittainen lähde: Motiva Oy:n internetsivut, motiva.fi

Lue myös:

    Uusimmat