Yllättävät ruoat hellivät ja jopa valkaisevat hampaita

Miellätkö tumman suklaan tai juuston napostelun lähinnä herkkupäivän hemmotteluksi? Msn.com kirjoittaa niiden ja kolmen muun yllättävän ruoka-aineen ja juoman voivan itse asiassa parantaa suun terveyttä sekä tehdä hymystä säihkyvämmän.

Pihvi

American Dental Associationin mukaan pihvin sisältämä fosfori suojaa hammaskiillettä ja -luuta. Hammaskirurgi Irwin Smigel väittää, että punaisen lihan syömiseen liittyvä jatkuva pureskelu myös vahvistaa suuta ja ikeniä.

Tumma suklaa

Kaakaomassasta, kaakaovoista ja sokerista valmistettavassa tummassa suklaassa on kaakaota 45–100 prosenttia. Kaakaon sisältämät antioksidantit estävät bakteereita tarttumasta hampaisiin sekä neutralisoivat pahanhajuista hengitystä. Tumma suklaa sisältää myös teobromiini-nimistä kemikaalia, joka voi kovettaa hammaskiillettä. Parhaat mahdolliset terveyshyödyt saa ainakin 70 prosenttia kaakaota sisältävästä suklaasta.

Juusto

Kun suun pH laskee alle 5.5:n, hapot alkavat kuluttaa hampaita ja hampaiden kiille liueta. Tuoreessa selvityksessä seurattiin 68 ihmistä, jotka eivät pesseet hampaitaan 48 tuntiin. Lopputuloksena havaittiin, että juuston naposteleminen nosti koehenkilöiden suun pH:n lähes täydelliselle, kuin juuri hampaiden harjaamisen jälkeiselle tasolle. Smigel suosittelee juustoksi cheddaria, jota kokeen osallistujatkin söivät.

Keinotekoinen makeutusaine

Keinotekoiset makeutusaineet näyttävät olevan terveydelle pahaksi aina paitsi silloin, kun pureksii sokeritonta purukumia. Koska purkan jauhaminen stimuloi syljen tuotantoa ja sylki kirjaimellisesti kylvettää hampaita luuta vahvistavassa kalsiumissa ja fosfaatissa, bakteerit ja ruoantähteet hampaiden välistä huuhtoutuvat pois. Xylitoli myös suojelee hampaita reikiintymiseltä.

Tee

Tee taistelee korkeiden polyfenoli-pitoisuuksiensa ansiosta bakteereja, happoja ja jopa plakkia vastaan. Näin väittää selvitys, joka on julkaistu The Journal of the American Dental Association -lehdessä. Hammaskirurgi Louis Kaufman väittää teen lisäksi imevän kasvaessaan itseensä fluoridia, joka suojaa hampaita eroosiolta.

Lähde: Msn.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat