Yllättävä syy: Tämän takia lentokoneruoka ei maistu hyvältä!

Useimmat matkustajat moittivat lentokoneruokaa monisanaisesti, mutta syy ei välttämättä johdu pelkästä ruuan mausta.

Useimmat ovat päässeet kokemaan, miltä lentokoneruoka maistuu. Yleensä kyseinen ateria ei saa liiemmin kehuja, mutta lentoyhtiö Lufthansan tekemän tutkimuksen mukaan ruuan makuun vaikuttaa paljon myös lennon aikana tapahtuvat muutokset ihmisten makunystyröissä.

Korkeuksissa ilman kuivuus ja muutokset painetasoissa aiheuttavat sen, että ihmisten makunystyrät maistavat makuja noin 30 prosenttia normaalia huonommin. Painetasot saavat esimerkiksi matkustajien limakalvot turpoamaan ja heikentävätkin samalla makunystyröiden tehokkuutta. Useille ruoka ei maistu flunssan aikana ja samankaltaisia reaktioita ilmenee myös lentokoneella matkustaessa. Tuoksut eivät nimittäin välity kuivassa ilmassa niin selkeästi, eikä myöskään maut.

Lentokoneet ovat melko äänekkäitä ja Manchesterin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan myös äänet vaikuttavat siihen, kuinka hyvältä ruoka ihmisistä maistuu. Tutkimuksen aikana 48 vapaaehtoista söivät joko äänekkäässä ja hiljaisessa ympäristössä. Heitä pyydettiin arvioimaan ruokien makuja ja tulokset eivät liiemmin yllättäneet.

Manchesterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa nimittäin selvisi, että kuuluvien äänien keskellä syöty ruoka ei maistu niin hyvälle kuin hiljaisuudessa syöty. Tuloksia voidaan selittää muun muassa sillä, että äänekkäissä olosuhteissa on vaikeampaa keskittyä ruuan todelliseen makuun. Samaisesta tutkimuksesta selvisi kuitenkin, että hieman meluisassa ympäristössä ruuat maistuivat rapeammilta.

Eri lentoyhtiöt yrittävät jatkuvasti kehittää ruokien makua miellyttävämpään suuntaan, mutta lentojen aikana tapahtuvat muutokset ihmisten makunystyröissä saattavat tehdä työstä toivottua haastavampaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat