Yllättääkö? Tiskaaminen käsin tukkii viemärit – katso myös muut syyt

Askel viemäritukoksesta vesivahinkoon ei ole myöskään kovin suuri. Näillä vinkeillä onnistut välttämään katastrofin.

Viemäritukos on suloinen yllätys, joka varmasti herättää tunteita ja joka huomataan. Esimerkiksi kylpyhuoneen lavuaarin saa helposti tukkoon ja tulvimaan. Viemäreiden ongelmat asukkaalle ovat samoja, oli kyseessä sitten omakoti- tai kerrostalo.

Lassila & Tikanojan työnjohtaja Lasse Karppinen vinkkaa, millä keinoin viemärit saa tukkoon – tai vaihtoehtoisesti voimaan hyvin ja vetämään.

Keittiössä eniten tukoksia – varo kookosöljyä

Selvästi suosituimmat tukokset löytyvät keittiön lavuaareista. Joulusta on niin vähän aikaa, että kaikki muistavat varoitukset kinkunrasvasta. Mutta se ei suinkaan ole vuoden ainoa tukossesonki. Superfoodeista innostuneet voivat löytää kookosöljystä trendikkään viemärintukkijan, sillä kookosöljy jähmettyy jo huoneenlämmössä. Muiden kovettuvien rasvojen tavoin kookosöljyn paikka on kuitenkin biojäteastiassa.

– Astianpesukoneiden pesuaineet on suunniteltu puhdistamaan astioiden ohella myös viemärit. Yleensä likaisimmat ja tukkoisimmat viemärit ovatkin heillä, jotka pesevät tiskinsä käsin, Karppinen pohtii.

Vessanpönttö paljastaa sen ajan kuusta

Karppinen on työssään havainnut, että naisten tietty aika kuukaudesta näkyy selvästi vessan viemäriputkistoissa. Vessanpöntöstä huuhdellaan alas erilaisia kuukautissuojia, kuten siteitä ja tamponeita, jotka eivät hajoa veteen, vaan jäävät jumiin kapeisiin putkiin. 

– Vessanpöntöistä ongitaan myös vaippoja, leluja, kondomeita ja kaikenlaisia muitakin vierasesineitä. Niillä saa takuulla vessanpöntön tukkoon, ja hyvällä tuurilla vielä jäteveden tulvimaan istuimen reunojen yli vessan lattialle, kertoo Karppinen.

Jätä hiekka ja kura jo eteiseen

Erityisesti koiranomistajat ja lasten vanhemmat tietävät, että ulkoa kulkeutuva kura ja hiekka leviävät helposti kotona ihan joka paikkaan – paitsi läpi lattiakaivon. 

– Hiekka kertyy lattiakaivoihin, eikä se pääse sieltä minnekään ohuita putkia pitkin. Suosittelisinkin karistelemaan, harjaamaan tai imuroimaan hiekan pois vaikka jo eteisessä, Karppinen ehdottaa. 

Tee-se-itse-liitännät pesukoneissa puuhakkaan valinta

Suurimpia syitä laajoihin vesivahinkoihin ovat kuitenkin astian- ja pyykinpesukoneiden pettäneet poistovesiliitännät, jotka kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Sitä paitsi liitännät omatoimisesti puuhastellut on itse korvausvelvollinen mahdollisen vahingon sattuessa. 

Näin puhdistat lavuaarin:

Jos video ei toimi mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähde: Lassila & Tikanoja

Lue myös:

    Uusimmat