Yliopistomielenosoituksissa yli kymmenentuhatta osanottajaa

Järjestäjien arvion mukaan jopa 13000 yliopistolaista osoitti tänään mieltään eri kaupungeissa akateemisen perusrahoituksen lisäämiseksi. Opiskelija- ja henkilöstöjärjestöjen yhteisenä vaatimuksena on, että yliopistojen toimintamenojen tämänhetkinen vaje korjataan ja yhä lisääntyvät tutkintomäärät sekä kustannustason nousu otetaan huomioon valtion budjetissa.

Rahaa henkiselle pääomalle!

Eniten väkeä oli liikkeellä Helsingissä ja Turussa, joissa molemmissa mielenosoittajia kerääntyi suurimpien arvioiden mukaan jopa viisituhatta. Käytännössä hallitus joutuu ottamaan asiaan kantaa, kun se aikanaan käsittelee opetusministeriössä valmisteltua esitystä korkeakoulujen seuraavaksi kehittämislaiksi. Ehdotetussa muodossaan laki edellyttäisi mielenosoittajien vaatimaa miljardipaikkausta yliopistobudjettiin, mikä taas merkitsisi lipeämistä jo sovituista budjettikehyksistä. Lain muotoilu perustuu vuoden takaiseen hallitusohjelmaan, jossa yliopistojen perusrahoitus luvataan turvata.

OPM:n budjettilisäys kuluu kouluihin


Jo ensi vuoden budjettiin lisärahaa tarvittaisiin opiskelijoiden ja henkilöstön laskujen mukaan 1,2 miljardia markkaa, vaikka tähän mennessä syntynyttä yli puolen miljardin markan vajetta paikattaisiin vasta vähitellen vuoteen 2006 mennessä. Opetusministeriölle suunnitellusta budjettikehyksestä ei näytä juuri liikenevän lisärahoitusta, koska siihen sovittu 1,9 miljardin lisäys kuluu pääosin esiopetusuudistukseen ja mm. peruskoulujen rahoituksen ajantasaistamiseen.

Valtion työmarkkinalaitos oli etukäteen varoittanut yliopistojen henkilöstöä osallistumasta torstain tempauksiin työajallaan. Ainakaan Helsingin yliopistosta ei kuitenkaan osattu iltapäivällä kertoa, miten ohjetta oli käytännössä valvottu, kun maan kaikkien yliopistojen hallintojohto oli samana päivänä kokoontunut neuvottelupäivilleen. Yliopistojen ylin johto on väkensä kanssa samalla asialla, ja esimerkiksi Tampereen yliopiston rehtori Jorma Sipilä puhui itsekin mielenosoittajille.

Opiskelija- ja henkilöstöjärjestöt haluavat yhteisellä kampanjallaan vakuuttaa poliittiset päättäjät siitä, ettei opiskelijamäärien ja tutkintotavoitteiden kasvusta selvitä entisillä määrärahoilla. Perusrahoituksen taso on reaalisesti pysynyt vuoden 1991 tasolla, vaikka maisterin tutkintojen määrä on noussut yli 40 prosenttia ja tohtorin tutkintojen määrä on peräti tuplaantunut.

Ylioppilaslakkeihin sonnustautunut joukko innostuikin Arkadianmäellä "Missä on Paavo" -huudoin vaatimaan paikalle myös pääministeriä. Eduskuntaryhmien edustajat vakuuttelivat puheenvuoroissaan joukon olevan oikealla asialla. SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi kysymystä ylivertaisen tärkeäksi ja vaati nopeita ratkaisuja eli lisärahaa opetusministeriön budjettiin ja yliopistoille huomiota hallituksen valmistelemassa tulevaisuuspaketissa. Kokoomuksen Ben Zyskowicz tähdensi tämän edellyttävän säästöjä muualta budjetista, mutta mielenosoittajajoukko neuvoi äänekkäästi hallitusta myymään Soneran rahaa löytääkseen.

"Kaikki Harvardiin"

Harvardin yliopisto

Keskustan puheenvuoron käytti Maria-Kaisa Aula, joka sanoi puolueensa yrittävän oppositiosta tukea hallitusta tämän oman ohjelman toteuttamisessa. Kun mielenosoittajat irvailivat Esko Ahon Harvardin-matkaa, Aula totesi suomalaisten yliopistojen jäävän nykymenoa kansainvälisestä tasosta.
-Kaikki Harvardiin, kuului opiskelijoiden ehdotus.

Poliisin arvion mukaan mielenosoittajia saattoi olla paikalle jopa 5000. Yhtä suurta joukkoa ei aikoihin ole nähty muissa kuin maatalouteen liittyvissä mielenilmauksissa. Väenpaljoudesta ja kiukkuisista iskulauseista huolimatta Retuperän WPK:n tahdittamat tunnelmat säilyivät Eduskuntatalolla sopuisina.

Mielenosoittajien kylteissä muistutettiin tulevaisuuspolitiikkaansa pohtivaa hallitusta siitä, että "jos haluaa saada, on pakko myös antaa". "Pappa betalar inte", huomautettiin ruotsiksi. Teekkarihuumoriakin riitti: Mitä tapahtuu kun kaksi teekkaria menee luennolle?
-Vain toinen mahtuu sisään, tietävät nykyopiskelijat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat