Mainos

Yliopistojen vaiettuja seksirikoksia yritetään nostaa esiin USA:ssa

Kymmenien yliopistojen tapaa käsitellä seksuaalirikoksia aletaan tutkia Yhdysvalloissa.

Seksuaalista häirintää ja jopa raiskauksia on usein peitelty, jottei yliopistolta menisi maine. Nyt liittovaltion viranomaiset ovat puuttumassa ensimmäistä kertaa ongelmaan, josta on aina liikkunut paljon huhuja, mutta tapaukset on yleensä käsitelty salassa yliopiston sisällä.

Lista tutkinnan alaisina olevista 55 yliopistosta julkaistiin samana päivänä, jolloin opiskelijoiden piti tehdä lopullinen valinta ensi syksyn yliopistostaan. Valkoisen talon asettaman tutkimusryhmän mukaan 20 prosenttia yliopistojen naisopiskelijoista on joutunut kokemaan seksuaalista väkivaltaa, mutta vain noin puolet heistä on tehnyt ilmoituksen siitä.

Tapaukset on yleensä käsitelty yliopiston sisällä eivätkä ne ole tulleet poliisin tietoon kuin harvoin.

Jalkapallotähden erottaminen kesti vuosia

Michiganin yliopistossa erään vahvan raiskausepäilyn annettiin hiipua, koska tekijä oli yliopiston jalkapallojoukkueen tähti. Yliopistolta meni neljä vuotta ennen kuin se päätyi erottamaan jalkapallotähden joukkueesta raiskausepäilyjen vuoksi. Yliopistojen urheilujoukkueet tuovat paljon rahaa opinahjoilleen.

Monilla yksityisillä yliopistoilla on ollut vaikeuksia saada täyttä määrää opiskelijoita kampuksilleen viime vuosina, kun talouslama on pakottanut amerikkalaiset säästämään koulutusmenoissa.

Huippuyliopistoissa lukuvuosi maksaa helposti 30 000 euron verran, ja siksi niiden täytyy varjella mainettaan. Suuria summia lapsensa opinnoista maksavat vanhemmat eivät halua lähettää jälkikasvuaan sellaisiin yliopistoihin, jotka eivät ole turvallisia. Jotkut yliopistot ovat tunnettuja esimerkiksi opiskelijajärjestöjen villeistä juhlista, missä tapahtuu myös seksuaalista väkivaltaa. 

Opetusministeriön kampanja on osa presidentti Barack Obaman hallinnon yritystä valvoa erilaisten syrjimislakien toimeenpanoa.

Esimerkiksi maan armeijassa ongelmaan puututtiin jo aiemmin, ja siellä raportoidut seksuaalihäirintätapaukset ovat nousseet 50 prosenttia. Vielä ei tiedetä, onko tapauksia todella enemmän vai johtuuko nousu siitä, että uhrit ovat nyt rohkeampia tekemään ilmoituksen häirintätapauksista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.