Ylilääkärin ehdotus: Liikuntapaikat pitäisi avata rokotetuille – 75-vuotias Taisto: Lähtisin heti kuntosalille

2:49
Ylilääkäri väläyttää: Uimahallit ja kuntosalit avattava rokotetuille – sulkutila uhkaa jo monen ikäihmisen terveyttä

Koko elämänsä urheillut ja liikkunut 75-vuotias Taisto Vainio joutui pistämään koronan vuoksi elämänsä uusiin uomiin. MTV Uutisten haastattelema UKK-instituutin ylilääkäri vaatii, että rokotetuille ikäihmisille avattaisiin liikuntapaikkoja ja muuta normaalia elämää.

Koronavuoden vaikutukset ikäihmisiin näkyvät sekä henkisellä puolella että fyysisessä kunnossa. Vainiolle rakkaat liikuntaharrastukset jäivät ja kunto alkoi rapistua.

– Vuodesta 1957 asti olen käynyt uimassa kaksi kertaa viikossa ja pelannut vesipalloa. Lisäksi olen käynyt kuntosalilla. Nyt kaikki ne ovat jääneet pois ja samoin niihin liittyvät sosiaaliset kanssakäymiset, Vainio harmittelee.   

Hän on toiminut myös vaimonsa omaishoitajana noin kymmenen vuotta. Rajoitukset ovat vaikuttaneet molempiin voimakkaasti. Vainio kävi ennen koronaa keväisin Lapissa hiihtämässä ja syksyisin patikoimassa.

– Nekin ovat jääneet pois. Keho on alkanut rapistua ja olen joutunut käymään fysioterapeutilla. Rajoitukset ovat vaikuttaneet erityisen paljon henkisesti, Vainio avautuu.

Lähtisin heti kuntosalille

Yli 70-vuotiailla on takanaan pitkä koronavuosi tiukkojen rajoituksien kanssa. Nyt heistä on rokotettu reilut 70 prosenttia. Kaikkiaan yli miljoona suomalaisista on saanut rokotteen. Vainio on saanut koronarokotteen kolmisen viikkoa sitten. Mikäli kuntosalit avattaisiin, hän lähtisi sinne heti. Päättäjille hänellä on selkeä toive.

– Toivoisin, ettei puhuttaisi vain juniorijääkiekkoilijoista ja kaupoista, vaan myös vanhusväestöstä ja omaishoitajista. Meidän liikkumisemme pitäisi vapauttaa ja päästää meidät harrastuksiemme pariin, Vainio toteaa.

UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkari on hänen kanssaan samaa mieltä. Hän on nähnyt vuoden aikana koronarajoitusten vaikutukset ikäihmisiin.

– He ovat olleet alakuloisia ja masentuneita. Lisäksi ikäihmisten toimintakyky putoaa todella nopeasti. Jo viikon paikallaan olo tekee arjesta selviytymisen vaikeaksi. Esimerkiksi tuolista nousu ja kaikki arjen askareet hankaloituvat, Parkkari tietää.

Liikuntapaikat auki rokotetuille ikäihmisille

Parkkari on ehdottanut, että rokotetut ikäihmiset pitäisi päästää sisäliikuntatiloihin, kuten kuntosaleille ja uimahalleihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja asiantuntijat ovat kuitenkin sanoneet, että rokote ei anna täydellistä suojaa ja rajoituksia pitää noudattaa rokottamisen jälkeenkin.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki Suomessa käytössä olevat rokotteet antavat hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan ja siksi liikuntapaikkoja pitäisi nyt avata rokotetuille ikäihmisille, Parkkari painottaa.

THL toppuuttelee, ettei rajoituksia saa purkaa liian aikaisin. Miten Parkkari toteuttaisi ikäihmisten sisäliikuntatilojen avaamisen?

– Avaisin ensin uimahallit ja kuntosalit, koska ne ovat ikäihmisten parissa erittäin suosittuja. Ne voisi avata esimerkiksi aamupäivisin rokotettujen ikäihmisten käyttöön ilman määrärajoituksia, Parkkari ehdottaa.

Päättäjät keskustelevat myös siitä, että rokotepassi voisi johtaa eriarvoiseen asemaan. Lisäksi monet painottavat, että lapset ja nuoret tulisi päästää ensimmäisenä liikkumaan ja urheilemaan.

– Nämä rajoitukset on alun perin asetettu ikäihmisten ja riskiryhmien terveyden suojaamiseksi. Nyt he ovat suojassa, niin heidän pitäisi antaa palata normaaliin elämiseen. Se olisi heidän arvostamistaan, Parkkari tarkentaa.

Joka päivä liikkeelle

Parkkari antaa vinkkejä ikäihmisille toiminta- ja liikuntakunnon ylläpitämiseksi ja kehottaa liikkumaan päivittäin. Jokaisen pitää edelleenkin huomioida varotoimet, kuten käsien pesu ja desinfiointi sekä pitää etäisyydet.

– Kotona voi tehdä esimerkiksi jalkojen lihasvoimaharjoitteita vaikka pöydän ääressä. Kannattaa nousta seisomaan tuolista kymmenen kertaa kahdesti päivässä. Kädet voi ottaa avuksi, jos ei pääse ylös ilman niitä. Alaraajojen lihasvoima kasvaa ja samalla liikkumisvarmuus sekä turvallisuus paranevat, Parkkari opastaa.

Vainio on pyrkinyt pitämään kunnostaan huolta rajoituksista huolimatta omin neuvoin.

– Olen kävellyt joka ilta ja jumpannut kotona aamuisin tunnin verran. Henkisellä puolella on auttanut se, että laulan ja soitan trumpettia sekä flyygelitorvea joka toinen ilta. Luen myös paljon kirjoja, Vainio kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja