Mainos

Ylilääkäri: Henkilökunnalle rangaistusten sijasta tukea

Keski-Suomen keskussairaalan synnytyksistä vastaava ylilääkäri Jyrki Jalkanen sanoo, että vaihtuneiden lasten tapauksessa ei ole kyse tuottamuksellisesta virheestä.

Jalkasen mukaan yöllä ollaan väsyneitä ja on kiire, mutta vastaava inhimillinen virhe olisi voinut sattua myös hiljaisempanakin aikana.

– Tunnistesysteemi on pyritty tekemään aukottomaksi, mutta ei se kuitenkaan niin näköjään ollut, ylilääkäri sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Toinen äiti ei huomannut

Vaihtuneista lapsista molemmat syntyivät perjantain ja lauantain välisenä yönä. Toinen vaihdokkaista oli koko episodin ajan vieraalla äidillä vierihoidossa. Hän ei huomannut heti vaihdosta.

– Molemmat synnytykset tapahtuivat yön aikana. Lauantai oli ensimmäinen synnytyksen jälkeinen päivä, sunnuntai toinen. Silloin vaihdoksen havainnut perhe kotiutui. Toinen perhe oli vielä sairaalassa. Sairaalaan jäänyt perhe havaitsi lapsen vaihtumisen, kun toinen perhe oli sen havainnut ja lapsi tuotiin takaisin sairaalaan.

Jalkasen mukaan toinen äideistä ei ollut osannut epäillä mitään.

Jalkasen mukaan sairaalassa on käyty läpi, mitä yön aikana tapahtui. Mitään poikkeuksellista ei ole löytynyt, ja Jalkanen korostaa, ettei varsinkaan mitään tuottamuksellista.

– Tärkein tehtävä nyt on yrittää kohottaa tietoisuutta tapahtumasta ja tarkkaavaisuuden tasoa.

Jalkanen pitäisi minkäänlaista rangaistusta kohtuuttomana. Hänen mukaansa henkilökunta ottaa asian erittäin raskaasti, ja heille voisi kuvitella lähinnä tukitoimia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.