Kokkolassa sairaalasta siepatusta vauvasta ilmoitettiin hätäkeskukseen lähes välittömästi – henkilökunnan ripeää toimintaa kiitellään

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa koettiin kauhun hetkiä, kun vauva varastettiin synnytysosastolta kiirastorstaita edeltävänä keskiviikkona. Vauva oli vain puolentoista vuorokauden ikäinen.

– Totta kai se oli yllättävä tilanne, mutta henkilökunta huomasi asian heti ja teki välittömästi ilmoituksen, kertoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan toimialajohtaja Marko Rahkonen.

Hän ei ota kantaa siihen, huomasiko äiti vai henkilökunta tapauksen ensimmäisenä.

– Sanotaan näin, että tapaus huomattiin heti ja ilmoitus sairaalan turvallisuusvastaaville ja hätäkeskukseen lähti heti. Lisäksi työntekijät toimivat kaikin puolin hyvin ammattimaisesti ja tekivät kaiken mitä pystyivät, kiittelee Rahkonen.

Vauvan sieppauksesta epäiltynä on lapsen oletettu isä ja hänen siskonsa, jotka veivät vauvan Haapavedelle yli sadan kilometrin päähän yksityisasuntoon. Vauva löytyi jo seuraavana päivänä ja palautettiin takaisin sairaalaan äitinsä luokse.

– Ei kai vauva ollut vuorokauttakaan poissa, eli asiat tapahtuivat ripeästi, kertoo toimialajohtaja.

Hän muistuttaa, että sairaalan synnytysosastot ovat avoimia, mutta tarkoitettu vain lähiomaisille. Sairaalan turvallisuutta on yleisesti ottaen parannettu viime vuosina, mutta kaikkea ei voida valvoa.

– Ei tämän tyyppistä, jossa lähiomaisilla on kuitenkin oikeus käydä osastolla. Muutenkin sairaalat ovat paikkoja, jotka osin ovat auki ympäri vuorokauden ja asiakasliikennettä on lähes koko ajan. Täysi suojautuminen on mahdotonta, mutta turvallisuutta on kyllä määrätietoisesti parannettu meilläkin, sanoo Rahkonen.

Vauvan siepanneiden tekoa tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä vapaudenriisto.

Lue myös:

    Uusimmat