Ylikonstaapeli hurjasteli 1,33 promillen humalassa Helsingissä – törmäsi rajusti vastaantulijaan ja pakeni oluelle

Kolaripaikalta kuljetettiin kolme sairaalaan, mutta voimakkaasta törmäyksestä huolimatta loukkaantumisilta vältyttiin. Rikostorjunnassa työskennellyt ylikonstaapeli irtisanottiin työstään tapauksen jälkeen. Helsingin poliisipäällikkö pitää tapausta poikkeuksellisena. 

Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin humalainen hurjastelu päättyi tuhoisin seurauksin viime helmikuussa, kun hänen autonsa suistui keskikaistaleen yli vastaantulevien kaistalle ja törmäsi toiseen autoon.

Voimakkaasta törmäyksestä huolimatta ylikonstaapeli ei jäänyt selvittämään tapahtunutta tai varmistamaan toisessa autossa olleiden vointia, vaan pakeni läheisen ostoskeskuksen pubiin juomaan olutta.

– Olen pahoillani ja katuvainen, mutta en tätä enää tekemättömäksi saa, hän kommentoi tekoa kuulusteluissa.

Kielsi soittamasta hätäkeskukseen

Keli tapahtumailtana 18. helmikuuta oli loskainen ja liukas. Silminnäkijät ehtivät nähdä, kun ylikonstaapelin harmaa Peugeot ohitti heidät huomattavalla nopeudella nelikaistaisella Laajasalontiellä, jolla on 70 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Seuraava havainto autosta oli, kun se kimposi vastaantulijoiden kaistoilta viheralueen yli takaisin omalle kaistalleen päätyen kovaa vauhtia tien oikeanpuoleiseen ojaan.

Kaksi autossa ollutta naista meni auttamaan kuljettajaa ja tämän koiraa ulos autosta.

– Se mies haisi minun nenääni heti viinalle tai alkoholille, ja puhui minusta hieman sammaltaen. Kysyin mieheltä, onko tämä humalassa, mutta mies kiisti tämän. Kysyimme mieheltä soitammeko asiasta hätäkeskukseen, mutta mies vastasi että ei.

Peugeotin kuljettaja poistui paikalta jalan koiransa kanssa.

"Isä sanoi, että nyt osuu"

Vastaantulevassa autossa oli matkustajana kaksi teini-ikäistä nuorta ja autoa kuljetti heidän isänsä. He olivat palaamassa vanhojentansseista, kun onnettomuus tapahtui hieman ennen puolta yhdeksää.

– Juttelin kavereiden kanssa Whatsappissa ja havahduin siihen, että auton valot osuivat meidän autoon aika räikeästi. Sitten isä sanoi, että nyt osuu, jolloin tiesin että kohta kolahtaa. Sitten seuraava muistikuva minulla on, kun turvatyynyt laukesivat ja osuivat kasvoihin, vanhempi sisaruksista kertoi kuulusteluissa.

Kaikki autossa olleet perheenjäsenet kuljetettiin sairaalaan, mutta he eivät loukkaantuneet onnettomuudessa.

Taksikuskit yrittivät pysäyttää

Paikalla olleet taksikuskit yrittivät estää ylikonstaapelia, kun tämä pakeni paikalta koiransa kanssa. Yksi taksikuskeista kertoi kuulusteluissa lähteneensä miehen perään.

Hän tavoitti miehen, kun tämä oli ylittämässä bussipysäkin metallista tukikaidetta.

– Tässä vaiheessa tartuin kädelläni miehen housunkauluksesta kiinni estääkseni häntä pakenemasta. Kiinnitarttumisen jälkeen mies potkaisi minua oikealle puolelle alavatsaan tahallisesti tai vahingossa. Tunsin potkun seurauksena kipua.

Kuulusteluissa poliisi ei muistanut potkaisseensa ketään, eikä taksikuski vaatinut teosta rangaistusta, vaikka miestä epäiltiinkin alussa myös pahoinpitelystä. Syyttäjä luopui pahoinpitelysyytteestä oikeudessa.

Ylikonstaapeli jatkoi matkaansa ostoskeskuksen pubiin. Tarjoilija muisti hänen tilanneen ainoastaan yhden oluen, josta hän joi vain puolet. Mies itse kertoi juoneensa oluen sekä Jägermeister-shotin.

Pubireissun jälkeen ylikonstaapeli soitti itse hätänumeroon, ja poliisipartio saapui ottamaan hänet kiinni. Hänet puhallutettiin ja toimitettiin verikokeen jälkeen Pasilan poliisivankilaan.

"Typerä päähänpisto"

Ylikonstaapeli myönsi juoneensa kirkasta viinaa noin 3-4 desilitraa ennen ajoa noin kello 14 iltapäivällä. Onnettomuus tapahtui puoli yhdeksän aikaan illalla.

Hän myönsi tekonsa, vaikka mitatut promillemäärät tuntuivat hänestä korkeilta. Hän kertoi puhaltaneensa alkometriin ennen ajoon lähtöä. Viisari oli tuolloin värähtänyt, mutta promillet olivat jääneet kuitenkin alle rattijuopumuksen rajan.

Pakenemistaan hän selitti kolarista aiheutuneella shokkitilalla, joka saattoi vaikuttaa hänen arvostelukykyynsä.

– Se oli semmoinen tyhmä päähänpisto, hän vastasi kuulusteluissa.

Ylikonstaapelin mukaan hänen jalkansa oli jumiutunut jarrupolkimen alle kaasupolkimelle, mikä oli aiheuttanut onnettomuuden.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 57-vuotiaan ylikonstaapelin heinäkuussa järjestetyn oikeudenkäynnin päätteeksi 75 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä 40 päiväsakkoon, josta kertyy hänen tuloillaan 1160 euroa. Lisäksi hänet määrättiin ajokieltoon, joka päättyi lokakuun lopussa. Tuomio tuli törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

MTV Uutiset julkaisi syyskuussa laajan selvityksen viime vuosien poliisirikoksista

2:24

Poliisipäällikkö: Suhtaudumme asiaan vakavasti

Ylikonstaapeli pidätettiin virastaan heti tapauksen jälkeen ja lopulta irtisanottiin lokakuussa. Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio pitää tapausta poikkeuksellisena.

– Suhtaudumme vakavasti asiaan, hän kommentoi lyhyesti MTV:lle.

Erityisen moitittavaksi tapauksen tekee se, että ylikonstaapeli pakeni paikalta nauttimaan alkoholia. 

– Toivoisimme, että tämän tyyppisiä tapauksia ei jatkossa enää tule.

Täsmennetty jutun ingressiä 5.11.2016 klo 9.05: Ylikonstaapeli irtisanottiin työstään tapahtuneen jälkeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja