Video: Poliisimaija joutuu vesiliirtoon ja ajaa rajusti ulos tieltä – mittarissa jopa 180km/h

0:37
Koko onnettomuus on katsottavissa yllä olevalta videolta.

Poliisiauton raju ulosajo tallentui poliisin omaan kojelautakameraan. Vesiliirtoon joutunut maija ajautui ulos tieltä noin 180 kilometrin tuntivauhdissa Kontiolahdella.

MTV Uutisten haltuunsa saamalla videolla näkyy, miten poliisi menettää auton hallinnan loivassa kaarteessa, ja auto ajautuu vastaan tulevien kaistan ylitse tien vasemmalla puolella sijaitsevaan ojaan. Auto pyörähtää rytäkässä ympäri ja päätyy katolleen.

Poliisin oman kojelautavideon mukaan nopeus oli onnettomuushetkellä noin 180 kilometriä tunnissa. Sää oli sateinen, ja tiessä oli videon perusteella pahat, vedestä täyttyneet urat.

Poliisi sai sakot

Onnettomuus tapahtui heinäkuussa 2020 Kontiolahdella, lähellä Joensuuta, kun poliisipartio oli matkalla hälytystehtävälle Lieksantietä pohjoiseen päin. Partio oli saanut tiedon, että kohteessa olisi käynnissä automurto.

Poliisin omassa järjestelmässä tehtävä oli luokiteltu A-luokkaan, eli kiireellisimpään.

Auton ratissa oli vanhempi konstaapeli ja kyydissä toinen poliisi. Kumpikin selvisi törmäyksestä suuremmitta vammoitta.

Asiaa puitiin silti käräjäoikeudessa vuonna 2021. Autoa ajanut vanhempi konstaapeli tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta noin 650 euron sakkorangaistukseen.

Ylimitoitettu vauhti

Poliisiautossa oli onnettomuuden aikaan päällä hälytysvalot- ja äänet, mutta käräjäoikeuden mukaan nopeus oli "selvästi ylimitoitettu", sillä sää oli onnettomuuden aikaan sateinen ja tiessä oli onnettomuuspaikan alueella suuret, vedestä täyttyneet urat satojen metrien matkalla.

Oikeuden vaakakupissa painoi myös se, että tiellä oli onnettomuuden tapahtuessa myös muuta liikennettä. Onnettomuudesta olisi voinut siis aiheutua vaaraa muille tienkäyttäjille.

Automurto, jota poliisit olivat matkalla selvittämään ei myöskään uhannut kenenkään henkeä, ja paikalle oli onnettomuuden aikaan matkalla myös muita partioita.

Henkisesti raskas tapaus

Poliisi valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Asiaa ei kuitenkaan otettu enää käsiteltäväksi. Oikeusprosessin jälkeen vanhempi konstaapeli sai vielä kirjallisen huomautuksen työnantajaltaan.

Huomautukseen liittyvässä keskustelussa mies korosti, että onnettomuusautossa oli ollut tavallista huonommat ensiasennusrenkaat. Hän myös kertoi, että oli aina pyrkinyt hoitamaan työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Mies piti onnettomuutta työhön liittyvänä riskinä ja valitettavana tapauksena.

Hän kertoi saaneensa tilanteessa jonkinlaisia fyysisiä vammoja, mutta silti pitävänsä tapahtunutta raskaampana henkisesti kuin fyysisesti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja