Yli viisi prosenttia poliisin huumetestituloksista virheellisiä – poliisi kokeilee uutta menetelmää

Yli viisi prosenttia poliisin ottamista positiivista huumetestituloksista paljastuukin verikokeessa virheellisiksi. Viime vuonna poliisin ottamista verinäytteistä 93,8 prosenttia oli positiivisia.

Verikokeeseen viedään yleensä sylkitestin jälkeen positiivisen tuloksen vahvistamiseksi.

Väärät positiiviset tulokset ovat poliisille ongelma. Ne eivät vain laita näytteen antanutta ihmistä syyttä epämiellyttävään tilanteeseen, vaan myös maksavat runsaasti rahaa verikokeiden ja poliisin työajan muodossa.

Poliisi on tämän vuoksi hankkinut kokeilukäyttöön uusia huumepikatestejä, jotka antavat vähemmän vääriä positiivisia testituloksia. Laite on ollut käytössä Tampereella jo pari vuotta, ja sen toimintaan on oltu hyvin tyytyväisiä.

– Perinteisen huumepikatestin väärät tulokset johtuvat usein käyttövirheistä. Poliiseja on tänäkin keväänä koulutettu huumepikatestien käyttöön. Uudessa laitteessa käyttövirheitä ei tule, ja kahdesta sadasta positiivisesta testistä vain yksi oli väärä, kertoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Luotettavamman käytön lisäksi uudet pikatestit ovat tarkempia, tunnistavat useampia aineita eivätkä vanhoista ”tikkareista” poiketen ole kertakäyttöisiä. Näyte otetaan liuskaan, joka syötetään testin tekevään koneeseen. Koneen haittapuoli on se, että pieniin tikkari-testeihin verrattuna kone on niin suurikokoinen, että se kannattaa sijoittaa vain esimerkiksi maija-malliseen poliisiautoon.

– Uusi huumetesti ei korvaa perinteisiä sylkitestejä, mutta voi olla hyödyksi esimerkiksi suurten yleisötapahtumien kaltaisissa tilaisuuksissa, Ihalainen kertoo.

Uusi huumepikatesti on mallia Dräger DrugTest 5 000, ja se maksaa noin 2500 euroa. Käytössä olevien kertakäyttötestien hinta on parikymmentä euroa kappaleelta.

Huumerattien määrä kasvanut

Huume- ja lääkeaineisiin liittyvien rattijuopumusten osuus on kasvanut viime vuosina suhteessa perinteiseen rattijuopumukseen. Kun vuonna 2012 huumeratteja ilmoitettiin poliisille 2623, oli luku vuonna 2015 yhteensä 4716. Samalla alkoholirattijuopumukset ovat vähentyneet.

Huumaus- ja lääkeainetutkimuksissa bentsodiatsepiinejä todettiin noin 63 prosentissa tapauksista, kuten myös amfetamiineja. Kannabista löytyi noin 46 prosentissa tapauksista.

Ihalainen arvioi, että suurin yksittäinen syy lisääntyviin huumeratteihin on huumeiden käytön lisääntyminen. Toisaalta rattijuoppojen väheneminen jättää poliisille aikaa myös huumetestien tekemiseen.

Huumetestejä tehdään esimerkiksi, jos henkilön olemuksen tai käyttäytymisen perusteella on syytä epäillä huumeiden käyttöä. Sen vuoksi myös poliisien parantuneet kyvyt tunnistaa huumeiden vaikutuksen alainen ihminen lisäävät testien ja sitä kautta huumeista kärähtäneiden määrää.

Lue myös:

    Uusimmat