MTV testasi käyttöhuoneissa ja teknobileissä käytetyn laitteen, joka näyttää huumeiden epäpuhtaudet

Tämä laite näyttää huumeiden epäpuhtaudet – MTV testasi 2:26
MTV testasi laitetta, jolla testataan huumeiden koostumus.

MTV Uutiset testasi laitteen, jollaisia on käytössä muun muassa huumeiden käyttöhuoneissa. Laite tunnistaa huumeiden ainesosat, mikä auttaa yliannostusten ehkäisemisessä.

Juha-Pekka Pääskysaari asettaa valkoista jauhetta alustalle ja siirtyy katsomaan tietokoneen ruutua. Yleensä laitteella testataan huumausaineita, mutta tällä kertaa testissä on puhdasta kofeiinijauhetta ja allergiaan käytettävää Duact-lääkettä.

– Toisissa aineissa on enemmän sidosainetta kuin toisissa. Siksi tätä pitää vähän sekoittaa näin, Pääskysaari selittää liikutellessaan jauhetta pienellä annostelijalla. 

Huumeissa sidosaineena voi olla esimerkiksi sokeri, malto tai pahimmassa tapauksessa rotanmyrkky.

Tietokone pohtii minuutin tai kaksi, jonka jälkeen ruudulle ilmaantuu tulokset. Pääskysaaren mukaan, jos testissä menisi pidempään huumeiden käyttäjät eivät jaksaisi odotella tuloksia. 

Pian tietokone näyttääkin jo tulokset. Aine sisältää pseudoefedriiniä ja laktoosia.

– Laktoosilla niitä huumausaineitakin jatketaan, Pääskysaari kertoo.

Katso MTV Uutiset Liven haastattelu kokonaisuudessaan ja Pääskysaaren ajatukset laitteen hyödyistä ja siihen kohdistuneesta kritiikistä.

MTV testasi laitteen, joka näyttää huumeiden epäpuhtaudet 8:04

Ulkomailla laitetta käytetään myös festivaalibusseissa ja bileissä

Pääskysaaren testissä käyttämä laite on hankittu opetuskäyttöön. Sveitsissä vastaavanlaisia laitteita on käytetty käyttöhuoneiden lisäksi esimerkiksi festivaalibusseissa.

Kaikki laitteen osat ovat pieniä, ja ne mahtuvat yhteen reppuun. Halutessaan laitteen kuljettaminen on helppoa. Pääskysaari pohtiikin, voisiko siitä olla hyötyä huumeiden parissa liikkuville päihdetyöntekijöille. Suomessa testaaminen on kuitenkin hankalaa lakia rikkomatta.

Pääskysaari kertoo, että ulkomailla laitetta käytetään myös erilaisissa teknobileissä, jossa tiedetään liikkuvan erilaisia huumausaineita. 

– Kun tabletista tai jauheesta nähdään, että niissä on paljon epäpuhtauksia, niistä printataan kuvat. Näin jokainen voi verrata näkyykö omaa tablettia tai jauhoa siellä. 

Mitä neulanvaihtopisteillä ajatellaan mahdollisista käyttöhuoneista? 10:54
Katso, mitä neulanvaihtopisteillä ajatellaan mahdollisista käyttöhuoneista?

Myös huumausaineen vahvuus näkyy testauksessa

Huumeiden käyttöhuoneet ovat nousseet Suomessa keskustelujen keskiöön sen jälkeen kuin kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle.

Pääskysaari on ollut Tanskassa tutustumassa huumeiden käyttöhuoneisiin ja puhuu käyttöhuoneiden puolesta. Lisäksi hän on ollut myös Helsingin kaupungin käyttöhuoneita koskevassa pilotissa.

Entisenä käyttäjänä ja vertaistyön asiantuntijana hän tietää, kuinka vaarallisissa ja epähygieenisissä paikoissa huumeita tällä hetkellä käytetään. 

Pääskysaaren mukaan ainetestaus on tärkeä osa käyttöhuoneita ja estää parhaassa tapauksessa yliannostuskuolemia. Testaus tehdään anonyymisti.

Henkilökunta pystyy varoittelemaan käyttöhuoneen käyttäjiä, jos testauksessa tulee vastaan paljon epäpuhtaita aineita. Testissä näkyy myös, kuinka vahvaa huume on.

– Jos tulee vastaan esimerkiksi todella vahvaa heroiinia, henkilökunta voi sanoa käyttäjille, että pistää neljännesosan tai laimentaa ainetta, että ei tule yliannostusta.

Mitä huumeidenkäyttäjät ajattelevat mahdollisista käyttöhuoneista? 8:10
"Jos olisin ollut valvotussa tilassa, niin ei olisi varmaan käynyt näin". Tätä mieltä huumeidenkäyttäjät ovat mahdollisista käyttöhuoneista.

Tanskassa Pääskysaari huomasi, että aineita testattiin enemmän, kun liikkeellä oli uutta ainetta tai uusia myyjiä.

– Yleensä jos samat tutut myyjät ovat, laitteen käyttö on vähäisempää. Se näkyy heti, jos joku myyjistä vangitaan tai aine loppuu ja tulee uusi myyjä. Silloin näkyy selkeästi piikki, että testataan enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat