Yli 30 tunnin uimareissu! Uimaseura ui juhlavuoden kunniaksi Virroilta Tampereelle – idea uskomattomasta tempauksesta syntyi saunan lauteilla

0:38
120 kilometrin viestiuintiin osallistuu 20 uimaria. Kuvaaja: Tommi Ollikainen

Pirkanmaalla Näsijärvellä parhaillaan veneilevän kannattaa pitää silmät auki, sillä pirkanmaalainen uintiseura TaTu suorittaa 120 kilometrin  viestiuintia Virroilta aina Tampereelle saakka. 

Matkaan lähdettiin perjantaina aamuvarhaisella ja perille on tarkoitus päästä lauantaina kello 13. Haasteita matkan varrella aiheuttavat yöllä pimeys ja päivällä auringon porotus. 

MTV Uutiset tavoittaa Näsijärveltä, Visuveden kääntösillan kohdalta tapahtuman järjestäjän ja TaTun projektipäällikön Roope Poutasen

– Äärimmäisen mukavasti on mennyt, eikä ole sattunut haavereita. Varjopaikat alkavat olla nyt kysyttyjä, koska täällä on todella kuuma.

Matkaan 20 uimarin joukko lähti yöllä kello 2.35. Perillä Tampereen Särkänniemen luona on tarkoitus olla lauantaina kello 13.

– Olimme yllättyneitä siitä, että yöllä olikin jo melko pimeää ja ilma  odotettua kylmempää. 

Saattueessa kulkee myös uimareiden tukialuksena toimiva teräslaiva M/S Intti ja veneilyseura Vene 71:n hinaaja. Uimareiden navigaattorina toimii saattokanootti.

Matkaa uidaan neljässä viiden uimarin ryhmässä, ja uinnit suoritetaan noin kahden tunnin vuoroissa. Kuusi tuntia kestävien taukojen aikana uimarit nukkuvat – jos malttavat. 

– Nukuin noin kolme tuntia. Varmaan melko vähillä unilla tulee koko matka mentyä, kertoo TaTussa uintijoukkueen kapteenina toimiva Petja Yritys.

Idea saunan lauteilta

Yli 30 tuntia kestävä viestiuintitempaus on osa uintiseuran 100-vuotisjuhlaa. Ensimmäistä kertaa ei uintiseura kuitenkaan Näsijärveä valloita.

– Kuten kaikki hyvät ideat, myös tämä syntyi saunan lauteilla ja itse asiassa jo vuonna 1979, kun seura täytti 60 vuotta ja haluttiin nostaa toimintaa uudelle tasolle ja luoda uudenlaista virikettä seuralaisille. Siitä asti aina kymmenen vuoden välein on uitu tätä väliä, kertoo Poutanen.  

Uintia suorittavat ovat 20-30-vuotiaita nykyisiä ja entisiä kilpauimareita, joten Poutanen uskoo kaiken menevän hyvin. Turvana uimareiden lähellä liikkuu varmuuden vuoksi jatkuvasti turvakanootti tai -vene. 

Haasteita uimiseen tuovat yöllä suunnistamisen vaikeus ja päivällä auringon sietäminen. 

– Huono keli ja aallokko ovat tällaisessa tempauksessa suurimmat uhat, ja niistä ei nyt ole ongelmaa. Tällä hetkellä järvi on aivan tyyni. 

Veden lämpötila on Poutasen mukaan päivällä noin 24 astetta, ja yölläkin se pysyi 22 asteessa. 

Petja Yrityksen ensimmäinen uintiosuus alkoi kello viideltä. 

– Jännitti kyllä hypätä suviyöhön painamaan, on tämä sen verran erilaista touhua allasuimarille. Ei näin läheistä tuttavuutta ole minkään järven kanssa ennen tehnyt. Kymmenen minuutin jälkeen alkoi uinti kuitenkin sujua kuin rasvattu.

Tavallisesti selkäuinnissa kilpaileva Yritys ui järvellä vapaauintia. Tärkeää on ottaa riittävän kevyesti, jos uhkaa alkaa väsyttää tai krampata.

– Sitten kääntyy hetkeksi vaikka selälleen kelluttelemaan.

Muistutus puhtaiden vesien tärkeydestä

Uintiseuran juhlavuoden aikana on tarkoitus lisätä tietoisuutta uintiharrastuksesta ja kerätä samalla myös rahaa vähävaraisten perheiden urheiluun ja järjestää myös uimakoulutoimintaa. 

– Olemme jo järjestäneet uimakouluja vähävaraisten perheiden lapsille ja pitkäaikaissairaille lapsille, Poutanen kertoo.

Nyt meneillään olevalla tempauksella muistutetaan myös puhtaiden luonnonvesistöjen tärkeydestä. 

– On maailman mittakaavassa ajateltuna poikkeuksellista, että oman kotikaupunkinsa rannoille voi rantautua. Toivomme, että näin on jatkossakin. Tätä voi edistää itse siten, että huolehtii omat roskansa roskakoreihin. Olemme tällä matkalla erityisen tarkkoja siitä, ettei roskia kulkeudu veteen.  

Ainutlaatuinen kokemus

Ennen kello 23:tä joukon pitäisi ehtiä Muroleen kanavalle Ruovedelle, jonne haastattelun aikaan on matkaa vielä noin 40 kilometriä.

Reissun päätepiste sijaitsee tänä vuonna Särkäniemen vieressä Mustalahden satamassa. Sinne odotetaan saapuvan useita kiinnostuneita seuraamaan maaliintuloa.

– Jo nyt matkan varrella on laitureilla ollut ihmettelijöitä ja veneillä on tullut ihmisiä kyselemään, mistä on kyse, Yritys kertoo.  

Tapahtuma jää mieleen hyvin ainutlaatuisena kokemuksena. 

– On melko siistiä nostaa suviyössä vedestä päätään, katsoa nousevaa aurinkoa ja kuunnella hiljaisuutta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja