Nämä hyytävät kuvat tallentuivat valvontakameroihin, kun Breivik suoritti hirmutekoaan Norjassa

Nämä hyytävät kuvat tallentuivat valvontakameroihin, kun Breivik suoritti hirmutekoaan Norjassa 2:17
Katso valvontakameralta, kuinka Breivik asettaa pommin Oslon keskustaan.

MTV Uutiset sai haltuunsa Suomessa ennen näkemätöntä videomateriaalia pommi-iskusta, joka surmasi kahdeksan ihmistä Oslossa vuonna 2011. 

Norjan viranomaiset luovuttivat MTV Uutisille Oslon keskustan valvontakameroiden tallenteet Anders Behring Breivikin toimista Oslon keskustassa 22. heinäkuuta vuodelta 2011.

Breivik aloitti tarkkaan harkitun joukkomurhansa Oslon keskustasta hallintoviraston korttelista. 

Valvontakameroiden videoilla näkyy, kuinka Breivik saapui paikalla valkoisella pakettiautolla. Tuossa vaiheessa kukaan ei tiennyt, että pakettiauto on täytetty lannoitteesta valmistetulla pommilla.

Breivik parkkeerasi autonsa Norjan pääministerin toimistorakennuksen välittömään läheisyyteen. Pommi räjähti kello 15.26 Norjan aikaa. Kahdeksan ihmistä kuoli ja useita kymmeniä loukkaantui.

Olisiko pommi-isku ollut estettävissä?

– Tällaisten tekojen torjunnassa on tärkeää, että onko meillä ne oikeat tiedon palaset? Kyllä siellä oli tietoa ennen iskua, mutta näin jälkikäteen on helppoa sanoa, että vaikka nähtiin turvakameroista Breivikin toimineen alueella, ei osattu yhdistää oikeita palasia, summaa iskujen aikaan Suomen keskusrikospoliisissa ylikomisaariona toiminut Tero Haapala.

Artikkeli on osa MTV Uutisten Missä olit, kun? -sarjan kokonaisuutta. Sarjan neljännen tuotantokauden toinen jakso käsittelee Oslon iskua ja Utöyan saaren järkyttäviä tapahtumia. Jakso nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 5.5. kello 19.30.

Sarjan kaikki jaksot ja koko Haapalan haastattelun löydät heti MTV Katsomosta.

Toimittaja Tiia Palmén kertoo, minkälainen kaaos Utöyassa odotti kauhistuttavien tapahtumien jälkeen.

Toimittaja Tiia Palmén kertoo, minkälainen kaaos Utöyassa odotti 1:09

Lue myös:

    Uusimmat