Video: Poliisi teki Anders Breivikin kotitilalta käsittämättömän löydön

Tältä näyttää Anders Breivikin kotitila Norjassa 0:56
Katso videolta: Tältä näytti Breivikin kotitilalla, kun poliisi saapui paikalle.

Breivikin kotitilan sisältä löytyi yli kuusi tonnia lannoitteita, ja niitä ei oltu tarkoitettu viljelyyn.

Anders Breivik teki joukkomurhan Norjassa 13 vuotta sitten. Breivik iski ensin Oslon keskustassa, jossa hän räjäytti autopommin aiheuttaen kahdeksan ihmisen kuoleman. Myöhemmin hän matkasi Oslon lähistöllä sijaitsevalle Utöyan saarelle, jossa oli meneillään työväenpuolueen leiri. Breivik avasi saarella tulen ja surmasi 69 ihmistä.

Breivik pukeutui teoissa poliisiksi. Poliisi pidätti Breivikin lopulta Utöyassa.

Breivik oli suunnitellut iskua vuosia. Hänen tukikohtansa sijaitsi Norjan Hedmarkissa, joka sijaitsee lähellä Ruotsin rajaa. Breivik oli vuokrannut itselleen maatilan, joka koostui isosta punaisesta ladosta sekä valkoisesta omakotitalosta. Talon taustalla on nähtävissä Glomma-joki.

Kun poliisi saapui Breivikin kotitilalle Utöyan saarella ja Oslon hallintokorttelissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen, löytyi talosta valtavia määriä lannoitetta, mikä viittasi pommien valmistukseen.

Lannoitteiden ammoniumnitraatteja käytetään tee-se-itse-pommien valmistusaineena, jos sitä sekoitetaan esimerkiksi öljyn kanssa. Se oli myös Breivikin suunnitelma ja toteutustapa.

Breivik tuomittiin vuonna 2012 21 vuodeksi vankilaan, joka on pisin mahdollinen aika istua Norjassa.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miltä kotitilalle näytti, kun poliisi saapui kohteeseen.

Artikkeli on osa MTV Uutisten Missä olit, kun? -sarjan kokonaisuutta. Sarjan neljännen tuotantokauden toinen jakso käsittelee Oslon iskua ja Utöyan saaren järkyttäviä tapahtumia. Jakso nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 5.5. kello 19.30.

Sarjan kaikki jaksot ja koko Haapalan haastattelun löydät heti MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat