Yli 260 000 australialaista vaatii Sydneyn uudenvuoden ilotulitusten perumista – Ylipormestari tyrmää: "Siitä ei olisi paljoakaan käytännön hyötyä"

1:54
Katso yllä oleva video: Suomessa ilotulitteiden kuluttajamyyntiä vastaan perustettu kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta!

Yli 260 000 ihmistä on vaatinut Sydneyn ikonisten uudenvuoden ilotulitusten perumista, uutisoi BBC.

Katso yllä oleva video: Suomessa ilotulitteiden kuluttajamyyntiä vastaan perustettu kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta!

Heidän mielestään ilotulituksiin osoitetut varat tulisi käyttää kaupunkia uhkaavien palojen taltuttamiseen.

Näytöksen perumista perustellaan myös sillä, että se voi traumatisoida ihmisiä, jotka ovat joutuneet kestämään maastopalojen savuja, media kirjoittaa.

"Emme voi perua ilotulitusta"

Sydneyn ylipormestari Clover Mooren mukaan ilotulitusta ei peruta ja lähes koko tämän vuoden ilotulitusbudjetti on jo käytetty. Näytöksen suunnittelu alkaa yleensä 15 kuukautta aikaisemmin.

– Emme voi perua ilotulitusta ja jos voisimme, siitä ei olisi paljoakaan käytännön hyötyä, Moore kirjoitti vastauksessaan adressin verkkosivuille.

Aloitteen mukaan viime vuonna ilotulituksiin käytettiin noin 5,8 miljoonaa Australian dollaria eli noin 3,6 miljoonaa euroa.

Perumista vaativien määrä voi vielä nousta, sillä aloite on yhä allekirjoitettavissa internetissä.

Allekirjoittaneiden vaatimus koskee maan suurimman kaupungin lisäksi kaikkia maan osavaltioita, ja se on osoitettu Mooren lisäksi maan pääministeri Scott Morrisonille.

Maanantaina alkaa tulentekokielto

Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa tulee maanantaina voimaan täysi tulentekokielto, Australian yleisradioyhtiö ABC kirjoittaa. Kieltopäätöstä ei ole vielä tehty lopulle viikosta.

Osavaltion johtava palopäällikkö Shane Fitzsimmons ei ole sulkenut pois ilotulituksen perumista viime hetkellä.

ABC:n mukaan Fitzsimmonsilta kysyttiin perumisen kustannuksista.

– Jos päätän, että se on liian vaarallista, tämä ei kosketa minua, päällikkö vastasi.

Osavaltion pääministeri Gladys Berejiklianin mukaan ilotulitus järjestetään, jos turvallisuustilanne sen sallii.

Maastopalot kirvoittaneet kritiikkiä

Australiassa kuukausia jatkuneet maastopalot ovat kirvoittaneet kritiikkiä muun muassa maan ilmastotoimista.

Morrisonin keskustaoikeistolainen hallitus on seisonut tiukasti maan hiilisektorin takana.

Pääministeri on vakuuttanut Australian pitävän kiinni aiemmin sovituista päästötavoitteista mutta on torjunut vaatimukset uusista leikkauksista.

Morrison sai viime viikolla osakseen kovaa arvostelua lähdettyään lomailemaan Havaijille maastopalotilanteen pahentuessa.

Pääministeri taipui lopulta keskeyttämään lomansa ja palasi Australiaan, jossa hän on esimerkiksi tavannut maastopaloja sammuttavia palomiehiä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja