Yli 20 vuoden liiton tyly loppu: Mies vaihtoi nuorempaan

Orvokki oli ehtinyt olla naimisissa ensirakkautensa kanssa yli 20 vuotta, kun miehen salasuhde 10 vuotta nuorempaan naiseen paljastui. Pettäminen koitui lopulta pitkän liiton kohtaloksi.

Orvokki tapasi ensirakkautensa jo 17-vuotiaana. Avioliiton solmimisen ja seitsemän yhteisen vuoden jälkeen jälkeen perheeseen siunaantui myös kaksi lasta.

Avioliittoon kuuluvat kriisit, ja myös tässä liitossa sellaisia kohdattiin ja kestettiin. Vuosi 1998 oli erityisen vaikea, sillä samana vuonna miehen ainoa sisar sairastui vakavasti ja Orvokin isä puolestaan menehtyi äkillisesti aivoverenvuotoon.

Liitolle kohtalokkain kolaus oli kuitenkin se, että saman vuoden kesällä Orvokki sai tietää suhteeseen kuuluvasta kolmannesta pyörästä. Toinen nainen oli perheen yhteinen tuttu ja Orvokin miestä kymmenen vuotta nuorempi.

Roskapussit herättivät epäilyt

Orvokin epäilyt pettämisestä olivat heränneet jo aiemmin keväällä. Mies oli alkanut käydä ihmeellisillä pyöräretkillä ja viedä roskapusseja usein ulos.

– Silloin meillä ei ollut kuin yksi kännykkä, miehelläni. Selvisi, että hän meni roskapussin varjolla ulos soittamaan uudelle naiselleen, Orvokki muistelee.

Orvokin poikakin oli ihmetellyt isän pyöräilylenkkejä, ja mainitse niistä äidilleen. Myöhemmin Orvokille selvisi, että myös heidän yhteisillä kavereillaan oli ollut epäilyjä miehen seikkailuista, mutta kukaan ei ollut halunnut sanoa mitään.

– Tämä oli raivostuttavaa kuulla. Jos läheisimmät ystävänikin olisivat tulleet jälkikäteen sanomaan, että heillä oli ollut aavistuksia, olisin varmasti menettänyt luottamuksen ihmisiin täydellisesti, Orvokki puuskahtaa.

Avioero yhteisestä päätöksestä

Kun pettäminen oli paljastunut Orvokki kertoi lapsilleen suoraan, että äiti ja isä eroavat. Taustasyitä hän ei lapsilleen kertonut.

– Poikani totesi, että hänen kaikkien kavereidensa vanhemmat ovatkin eronneet. Tämä oli hänen reaktionsa, Orvokki kertoo.

Asunto, jossa perhe asui, oli ollut yhden kuukauden velaton ja siinä oli tilaa lähes sata neliötä. Orvokki asuu tässä asunnossa edelleen, vaikka aluksi häntä huoletti, miten asuminen siinä pienituloisena onnistuu.

Lasten isä halusi jäädä asumaan mahdollisimman lähelle lapsiaan, ja Orvokki oli auttamassa tätä uuden asunnon etsimisessä.

Avioero oli molempien yhteinen päätös, joka toteutettiin yhteisymmärryksessä. Käytännön asiat, kuten elatusmaksuasiat, pankkiasiat ja osakkeen omistussuhteet, he hoitivat yhdessä.

Tytär kapinoi rajusti

Sinä kesänä Orvokki laihtui 18 kiloa, sillä hän ei kerta kaikkiaan pystynyt syömään. Kaikki mitä yritti syödä, aiheutti oksettavaa tunnetta. Hän söi väkisin mitä söi, joi kahvia ja poltti tavallista enemmän tupakkaa.

– Olihan siinä katkeruutta, en kiellä sitä, Orvokki myöntää.

– Itkin usein eron jälkeen. Kerran sitten poikani pyysi, että äiti, älä itke täällä yksin. Tämän jälkeen päätin olla itkemättä lasteni nähden.

Perheen 15-vuotias poika otti perheessä vastuunkantajan roolia, mutta 13-vuotias tytär reagoi kapinoiden. Eräänä syyskuisena iltana tytär oli kokeillut alkoholia, ja hankkinut kiljulla elämänsä ensimmäisen humalatilan.

Orvokki muistelee, että naapurissa asuva poika oli pyytänyt häntä apuun, sillä tytär oli päihtynyt ja todella pahoinvoiva. Tuona iltana tytär oli humaltuneena ihmetellyt äidilleen elämää: miten on mahdollista, että isoisä kuolee ja vanhemmat eroavat?

– Myös näpistelytapauksia ilmeni tyttärellä. Nämä olivat pieniä Tiimarin kynävarkauksia, joiden takia otin myymälävastaavaan yhteyttä. Kävimme yhdessä kaupassa selvittämässä asiat, ja näpistelyt loppuivat siihen, Orvokki kertoo.

Mies katui liiton loppua

Orvokki koki, että hänen oli saatava puhua jonkun kanssa eroon liittyvistä tuntemuksistaan, muuten hän tukehtuisi. Ystäviä oli helppo lähestyä, ja Orvokki soitteli läheisimmille ystävilleen todella paljon. Joka iltaiset tunnista kahteen kestäneet puhelut näkyivät myös puhelinlaskusta.

– Itkin puhelimessa ja jankkasin heille samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen. Minulle tärkeintä oli, että minua kuunnellaan, ja sen he tekivät, Orvokki kertoo.

Orvokki kertoo huomanneensa nopeasti, että vain pari läheisintä ystävää jaksoivat pitkiä puheluita. Molemmat näistä ystävistä olivat itsekin eronneita, vaikka erotilanne ei heillä ollutkaan samanlainen kuin Orvokilla.

– He antoivat käytännön neuvoja. Toinen lohdutti minua, että taloudelliset murheet ovat nyt aivan toisarvoinen asia.

Orvokin ex-mies on kertonut myöhemmin katuneensa liiton päättymistä. Orvokki sen sijaan ei kadu, vaan kokee, että pitkä liitto oli ollut jo loppusysäystä vaille tiensä päässä.

Nykyisin hänellä on entisen miehensä kanssa ihan hyvät välit. Miehen suhde nuoremman naisen kanssa kesti kaksi vuotta. Nykyisin ex-mies on asunut 10 vuotta avoliitossa, ja myös tämä nainen on Orvokin entinen tuttava.

Lottovoitto ja ennustajan lupaus

Rankkojen kokemusten jälkeen Orvokin elämässä on tapahtunut paljon hyvää. Hän on voittanut Viking Lotosta 12 000 euroa, mikä on tietysti auttanut taloudellisesti. Lapset suorittivat koulunsa kunnialla loppuun, ja molemmat työskentelevät tällä hetkellä vakituisissa työpaikoissaan. Myös Orvokki itse sai tilaisuuden vaihtaa työpaikkaa.

Mitä tulee Orvokin miessuhteisiin, hän toteaa muutaman erittäin hyvän miespuoleisen ystävän olevan hänen elämässään, mutta ei mitään vakavaa suhdetta.

– Eräs ennustaja on minulle aikoinaan povannut kaksi avioliittoa. Olenkin tässä tuumannut, että kohta taitaa tulla kiire sen toisen liiton kanssa, Orvokki naurahtaa.

Orvokki ajattelee, että ihmiselle on annettu yksi elämä, ja se täytyy käyttää siten että siitä saa mahdollisimman paljon irti. Hänestä katkeroitua ei saa kuin hetkellisesti, vaan pitää antaa anteeksi ja uskoa elämän kantavaan voimaan.

– On ihan hyvä, että elämässä tapahtuu paljon asioita. Onpahan sitten mitä vanhainkodissa muistella. Eräs kavereistani on tosin todennut, että kun nämä muistelmat joskus alkavat, hän aikoo silloin katkaista virrat kuulolaitteestaan, Orvokki sutkauttaa.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com

Juttu on uusinta lokakuulta 2012.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme  juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat