Ylen kysely: Sauli Niinistö mieluisin ehdokas yli puoluerajojen

Presidentti Sauli Niinistö on Yleisradion teettämässä kyselyssä ylivoimaisesti suosituin presidenttiehdokas. Niinistön nimesi suosikikseen 52 prosenttia kyselyyn vastanneista.  

Vastaajat saivat valita viisi vähiten tai eniten mieluista nimeä 46 nimen joukosta. Toiseksi suosituin oli viime presidentinvaalien kakkonen, vihreiden Pekka Haavisto. Haaviston nimesi ykköseksi yhdeksän prosenttia kaikista vastanneista.  

Kumpikaan ei ole vielä ilmoittanut, aikovatko he olla ehdolla vuoden 2018 presidentinvaaleissa.  

Niinistön suosio oli vankka myös vihreiden äänestäjien joukossa. Niinistö keräsi vihreiden kannattajien keskuudessa 36 prosenttia ykkösmaininnoista, Haavisto 32 prosenttia.  
Vankinta Niinistön kannatus on eläkeläisten ja ylempien toimihenkilöiden joukossa. Näissä ryhmissä 58 prosenttia nimesi Niinistön suosikikseen.   

Haaviston suosio on korkeimmillaan 25-34 -vuotiaiden keskuudessa, joiden joukossa hänet asetti ykkössijalle 15 prosenttia. Niinistöä nuorista aikuisista kannatti 39 prosenttia.

Myös Halla-ahoa ja Räsästä vieroksutaan

Yleisradion tarjoamalla ehdokaslistalla on valikoima viime vuosien näkyviä politiikkoja, entisiä ja nykyisiä pääministereitä ja puoluejohtajia.

Politiikan ulkopuolelta Yle ehdottaa talousvaikuttajia eli Sixten Korkmania, Björn Wahlroosia ja Antti Herliniä.  

Vastaajat saivat valita myös vähiten suositut ehdokkaat. Inhokkilistalla kärkeen nousivat perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen. Molemmat saivat 12 prosenttia maininnoista. Myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen olivat epäsuosiolistalla korkealla.  
Kyselyyn haastateltiin vajaat 2000 henkilöä 13.-28. marraskuuta. Virhemarginaali on kaksi prosenttia suuntaansa.  

Lue myös:

    Uusimmat