Mainos

Kaupan alan sovittelussa ei edistystä – työnseisaus todennäköinen

Valtakunnansovittelija Minna Helle pitää kaupan alan ylempien toimihenkilöiden työnseisausta todennäköisenä. Helle kertoo Twitterissä tavanneensa tänään Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Kaupan liiton edustajat.

Helteen mukaan sovittelulle ei ole nyt edellytyksiä, sillä osapuolilla on täysin vastakkaiset näkemykset työehtosopimuksen tarpeellisuudesta. 

– Asiasta käytiin kyllä avointa ja hyvää keskustelua, mutta sovinnolliselle etenemiselle ei toistaiseksi löytynyt eväitä. Mikäli tilanne muuttuu, voidaan neuvottelupöytään palata vielä ennen ensi viikkoa, Helle sanoi.

Akavaan kuuluva YTN on ilmoittanut työtaistelutoimista, jotka alkaisivat kaupan alan jäsenyrityksissä vapun jälkeen.

Työnseisaus alkaisi vapun jälkeisenä tiistaina 2.5. puolilta öin ja jatkuisi 12 tuntia. Se koskisi keskeisiä kaupan alan yrityksiä kuten Keskoa, SOK:ta, Stockmannia, Oriolaa, Instru Optiikkaa sekä Inex Partnersia.

Seuraava seisaus olisi perjantaina 5.5. puolesta päivästä puoleen yöhön. 

Työnseisausten ei odoteta ainakaan aluksi juuri näkyvän kauppojen asiakkaille. Työtaistelutoimet kohdistuvat pääkonttoritoimintoihin, tukitoimintoihin ja järjestelmän ylläpitoon.

Ylityöt rassaavat

Yrityksiä koskisi myös ylityökielto ja vapaa-ajalla työmatkustamisen kielto.

Kiistassa on kyse siitä, että työntekijät vaativat ylemmille toimihenkilöille työehtosopimusta. Työnantajapuoli ei ole halunnut työehtosopimusta vaan haluaa sopia työehdoista työpaikoilla. 

YTN perustelee vaatimustaan sillä, että palkattomat ylityöt ovat lisääntyneet niin paljon, että työehtosopimusta tarvitaan.

YTN:n mukaan kaupan alan asiantuntijat tekevät keskimäärin 200 tuntia ylitöitä vuodessa, mutta vain noin kymmenen prosenttia saa lain mukaisen korvauksen.

Myös työajanseuranta on retuperällä, liitto moittii. Kaupan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula ennakoi, että työnseisaus toteutuu.

– Sopiminen ja neuvottelu ovat Kaupan liitolle periaatteellisista syistä täysin mahdotonta, joten meille ei jää muuta keinoa kuin turvautua painostustoimiin neuvottelujen aloittamiseksi, toteaa Rantamaula.

Kaupan liiton mielestä työehtosopimus ei ole oikea ratkaisu YTN:n esille nostamiin kysymyksiin.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.