Yleisurheilun entinen superlupaus vaipui synkkyyteen – joutui hakemaan ammattiapua: "Siitä puhuminen on tabu"

Ruotsin Irene Ekelund oli yleisurheilun yksi lupaavimmista nimistä. Hän voitti 15-vuotiaana junioreiden MM-kultaa 200 metrillä ja teki myös silloisen maailmanennätyksen samalla matkalla sisäradalla. Nyt Ekelund kertoi Svenska Dagbladetille kokemastaan vaikeasta masennuksesta, josta hän kärsi uransa alkuaikoina.

Hän rikkoi maailmanennätyksen vain 15-vuotiaana ja hänestä povattiin yhtä tulevaisuuden suurista sprinttereistä. Ekelund koki useita loukkaantumisia, joita seurasi vakava masennus. Ympärillä pyörineen maailman antama paine kasvoi liian kovaksi.

– Kaikki energia katosi ja menetin motivaationi. Saatoin istua sohvalla koko päivän ja joskus en meinannut päästä ylös sängystä. Sairastin paljon ja kuume nousi joka toinen viikko. Niillä oli selvä yhteys. Jouduin pahaan kierteeseen. Koulu oli kuin rutto ja harjoitukset kulkivat vain rutiinilla, Ekelund sanoo.

Vakavan masennuksen lisäksi Ekelundin mielessä pyöri paljon synkkiä ajatuksia. Hän kertoo, että koki järjettömiä pelkotiloja, kuten että hänen talonsa palaisi tai tuntematon mies murtautuisi hänen kotiinsa. Ekelund alkoi hoitaa ongelmaansa käymällä terapiassa.

– Se tuntui kauhealta ja vaikealta. Äitinikään ei tiennyt, millainen olo minulla oli. Mielenterveyden ongelmista puhuminen on tabu, varsinkin urheilussa. Silloin pelkää, että ihmiset alkavat katsoa sinua vinoon ja käyttäytyä eri tavalla, varovaisemmin. Kuin ei olisi enää sama ihminen, vaan heikompaa lajia, Ekelund kertoo.

Ruotsalaisen ura on kuitenkin lähtenyt uuteen nousuun vaikeuksien jälkeen. Kuluva vuosi on ollut hänen parhaansa pitkään aikaan. 22-vuotias Ekelund juoksi 60 metrillä Norrköpingissä parhaan aikansa neljään vuoteen, kun kellot pysähtyivät aikaan 7,40.

– Olotila kulkee vuoristorataa. Sillä tavalla se aina tulee olemaan. Aivoni taistelee minua vastaan. Nyt voin kohtalaisen hyvin. Olen ehkä hiukan stressaantunut. Viihdyn kuitenkin harjoitusryhmäni kanssa hyvin ja harjoittelussani on hyvä rakenne ja rutiini. Siitä minulle tulee hyvä olo. Olen erittäin riippuvainen rutiineista, Ekelund päättää.

Lue myös:

    Uusimmat