Yleislakkospekulaatiot pyörivät – Akavan Löfgren: Ainakaan minulta ei ole kysytty

Lakkoilua rajoittavia lakeja valmistellaan pikavauhtia – Satonen: Ne ovat olleet jo pitkään Ruotsissa voimassa 2:18
Lakkoilua rajoittavia lakeja valmistellaan pikavauhtia – Satonen: Ne ovat olleet jo pitkään Ruotsissa voimassa

Työntekijäliitoilta on odotettu laajoja mielenilmauksia ja lakkoja pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen työelämätoimien vuoksi.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan palkansaajakeskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot valmistelisivat alkuvuoteen laajaa lakkoa hallituksen toimia vastaan. Lehden tietojen mukaan suunnitelmasta puhuttaisiin SAK:n "yleislakkona". SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei kommentoinut tietoja vaan sanoi lehdelle, että mitään päätöksiä asiasta ei ole.

Helmikuun alku olisi laajalle lakolle luonteva ajankohta, sillä paikallisen sopimisen uudistamista pohtivan työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi tammikuun lopulla. Lisäksi helmikuun alussa hallituksen on tarkoitus viedä eduskuntaan esityksensä työrauhalainsäädännön uudistamiseksi, ja tarkoitus on esimerkiksi rajoittaa lakko-oikeutta.

Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sanoo MTV:n Uutisille, että ainakaan häneltä ei ole kysytty Akavan kiinnostusta liittyä lakkoon.

Akava esitti viime kuussa hallitukselle omia ehdotuksiaan työmarkkinauudistuksiksi ja vetosi neuvotteluiden puolesta. Järeät työtaistelutoimet vaatisivat Akavan ylimääräisen liittokokouksen koolle kutsumista. Akava on ollut muita keskusjärjestöjä sovinnollisempi, mutta toisaalta hallituksen toimet ovat herättäneet myös Akavan liitoissa kovaa arvostelua.

SAK:laisesta Teollisuusliitosta kerrotaan, että mitään päätöksiä laajoista lakoista ei ole tehty, vaan nyt keskitytään lähiajan päivän kestäviin lakkoihin.

STTK:laisten hoitajajärjestöjen suhtautumisesta mahdolliseen laajaan lakkoon ei ole tietoa. 

STTK:laisista liitoista ammattiliitto Pro on usein aiemmin osallistunut työtaistelutoimiin yhdessä Teollisuusliiton kanssa, mutta sen osalta tilanne on myös epäselvä.

Lue myös:

    Uusimmat