Yleinen virhe: Älä säilytä leipää näin – pilaantuu 7 kertaa nopeammin!

Voisi kuvitella, että leipä säilyy paremmin ja pidempään viileässä ympäristössä, kuten jääkaapissa. Näin ei kuitenkaan ole.

Säilytätkö leipää jääkaapissa, jotta se pysyisi tuoreena pidempään? Usko tai älä, todellisuudessa toimintatapasi voi jopa nopeuttaa leivän vanhenemista. Fazer leipomoiden mukaan jääkaappi on kehno säilytyspaikka leivälle ja kylmässä leivät vanhenevatkin huomattavasti nopeammin kuin omassa pakkauksessaan huoneenlämmössä säilytettynä. On tutkittu, että vanhenemien saattaa jääkaapissa tapahtua jopa seitsemän kertaa nopeammin!

Leivät kannattaa siis säilyttää kuivassa ympäristössä huoneenlämmössä – vaikka leipälaatikossa. Muista, että puhtaus on leivän säilymisen edellytys. Jos leipälaatikkoon on päässyt hometta, pese se etikkavedellä.

Näin leipä säilyy kotona

Leipätiedotus ry:n ohjeet leivän syöntiin ja säilytykseen kotioloissa:

Vehnäleipä

Ranskalaisten mielestä yli 6 tuntia vanha leipä ei ole enää leipää! Patonki, ranskanleipä ja vehnäsämpylät ovat parhaimmillaan uunituoreina ja niitä kannattaa ostaa vain päivän tarve kerralla.

Sekaleipä

Sekaleivätkin ovat parhaimmillaan aivan tuoreina. Leivän sisus kovenee muutamassa päivässä, joten se tuntuu vanhalta, vaikka se onkin edelleen syömäkelpoista.

Hapanleipä

Myös hapanleipä on parasta tuoreena, joskin se säilyy vehnä- ja sekaleipiä paremmin. Monen mielestä maku vain paranee säilytyksen aikana. Hapanleipä ei ole yhtä herkkä tärkkelyksen uudelleenkiteytymisestä johtuvalle vanhenemiselle vehnäleipään verrattuna.

Näkkileipä ja hapankorput

Näkkileipä ja hapankorput eivät matalan vesipitoisuutensa vuoksi vanhene vehnäleivän tavoin. Niitä tulisi säilyttää kuivassa ja raikkaassa paikassa, valolta ja voimakkailta tuoksuilta suojattuna. Oikein säilytettynä näkkileipä säilyy jopa vuosia, mutta ajan myötä leivän maku heikkenee aromien haihtuessa ympäristöön.

Lähteet: Leipätiedotus ry, Fazer

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat