Yleinen tapa on väärä: Kananmunan kuoret kannattaakin irrottaa näin!

Miten kananmunan kuoret lähtevät helpoiten irti? Asiantuntija paljastaa parhaan niksin.

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka luennoi perjantaina Helsingin Messukeskuksessa Lähiruoka & luomu -messuilla kananmunasta ja sen terveyshyödyistä. Samalla Lastikka paljasti myös muutaman hyödyllisen kananmunaniksin. Tiedätkö sinä, miten keitetystä kananmunasta irtoaa kuoret parhaiten? Luulit ehkä tietäväsi, mutta todennäköisesti olet toiminut väärin.

– Kananmunia keitetään ensin haluttu aika, eli noin 4-8 minuuttia. Tämän jälkeen kaadetaan kuuma vesi kattilasta pois ja annetaan kananmunien seisahtaa noin minuutin verran. Vasta sitten laitetaan kylmää vettä kattilaan kananmunien päälle. Kuori lähtee näin todella helposti irti, Lastikka vinkkaa.

Keitettyjen kananmunien päälle ei siis kannata heti valuttaa jääkylmää vettä.

– Yleinen tapa on laittaa kananmunat kuumasta keitinvedestä suoraan kraanan alle kylmään veteen. Näin kuori lähtee heikommin. Kananmunan kannattaa sen sijaan antaa kuivahtaa kunnolla minuutin verran.

Lastikka muistuttaa, että myös kananmunien tuoreudella on väliä kuorien irtoamisen kannalta. Helpoiten kuoret lähtevät irti hieman vanhemmasta kananmunasta.

– Jos on oikein tuoreita, vastamunittuja kananmunia, niin kuori lähtee yleensä heikommin.

Saatko sinä kananmunan seisomaan? Katso videolta, saivatko kokit kananmunan seisomaan kevätpäiväntasauksena:

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat