"Yleensä vaan osun paikalle" – Patrick Wikblad ikuistaa uutiskuvia harrastuksena: MTV Uutiset palasi paikkaan, joka on syöpynyt paljon nähneen miehen mieleen

Helsinkiläinen Patrick ikuistaa harrastuksekseen uutiskuvia: MTV Uutiset palasi dramaattiselle onnettomuuspaikalle, jonka öiset tapahtumat ovat jääneet miehen mieleen 3:32
Wikblad palasi MTV Uutiset Liven haastattelussa Mellunmäessä tapahtuneelle onnettomuuspaikalle, jonka öiset tapahtuvat ovat jääneet vahvasti miehen mieleen. 

Patrick Wikblad, 45 seuraa intohimoisesti ympäristöään ja ottaa kuvia uutismedioille.

– Yleensä minä vaan osun paikalle.

Näin kertoo 45-vuotias Patrick Wikblad, joka on kuvannut uutiskuvia medioille jo yli kymmenen vuoden ajan.

Wikbladille kuvaaminen on ennen kaikkea harrastus.

Hän katsoo olevansa suhteellisen taitava valokuvaaja ja hänelle on myös selkeää, minkälaisesta materiaalista niin uutismediat kuin lukijatkin ovat kiinnostuneita.

Parhaimpina vuosina Wikblad on laittanut eteenpäin yli sata erilaista uutiskuvaa. Esimerkiksi MTV Uutisiin Wikblad on lähettänyt lukuisia kuvia sekä vinkkejä mitä erinäisimmistä paikoista.

– Mulla on tavaraa mukana, millä saa kuvan nopeasti mediaan. Se riittää mulle, mä en jää sen jälkeen katsomaan. Mun työ on tavallaan sitten tehty.

"Jos sanotaan selkeästi, että ei saa tulla, niin silloin ei mennä"

Kun puhutaan onnettomuuspaikoilla kuvaamisesta, Wikblad tiedostaa sen tosiasian, että hänen kaltaisensa harrastajakuvaajat eivät ole kaikkien mielestä aina tervetulleita niiden läheisyyteen.

Palautetta voi tulla esimerkiksi viranomaisilta, joita hänen mukaansa pitää pystyä tarvittaessa kunnioittamaan.

Wikbladin mukaan kaikille tämä ei ole kuitenkaan selkeää.

– Mä kuvaan selkeästi medialle, mutta sitten on nuorempia kuvaajia, jotka kuvaa esimerkiksi paljon omiin somekanaviin. Nuoret ei ehkä ymmärrä, että siinä on kyseessä ihan oikea onnettomuustilanne. Pitää pystyä kunnioittamaan palo- ja pelastustoimea.

– Jos sanotaan selkeästi, että ei saa tulla, niin silloin ei mennä. 

Wikblad myös tietää, että onnettomuuspaikoilla uhrin kuvaaminen ei ole oikein. Hän keskittyykin onnettomuuspaikoilla täysin muihin asioihin.

– Auto on materiaalia, palanut talo on materiaalia, uhria mä en koskaan kuvaa. Jos mä oon ensimmäisenä paikalla, niin silloin ensisijainen tehtävä on myös luonnollisesti auttaa, varoittaa ja estää lisäonnettomuuksien syntyminen. Silloin ei valokuvata.

Wikblad palasi MTV Uutiset Liven haastattelussa Mellunmäessä tapahtuneelle onnettomuuspaikalle, jonka öiset tapahtuvat ovat jääneet vahvasti miehen mieleen. Katso lähetys kokonaisuudessaan yläpuolelta löytyvältä videolta.

Päivitys 20.01 klo 8.30: Wikbladin kuvaajataustaan tehty lisäyksiä.

Päivitys 21.01. klo 13.30: Jutun loppuun lisätty Wikbladin sitaatti, joka kertoo miehen kuvaamisesta laajemmin. 

Aiemmasta artikkelista saattoi saada käsityksen, että Wikblad kuvaa pääasiassa onnettomuuspaikkoja. Hän kuvaa kuitenkin laajasti erilaisia tapahtumia ja vastaantulevia tilanteita, joita hän lähettää eri medioille vinkkinä.

Onnettomuuskuvia on vain pieni osa hänen kuvistaan. 

– Hyvin pieni osa, arvioltaan kymmeniä kuvia, on ollut onnettomuuksia ja tulipaloja. Uutiskuvani ja uutisvihjeeni kohdistuu ihan tuikitavallisiiin tilanteisiin, kuten esim roskaamista, ilkivaltaa jne. Ymmärrän, että onnettomuuspaikkojen kuvaaminen puhuttaa. Omalla kohdallani en näe onnettomuuksissa mitään viehätystä, enkä jaa kuvia uhreista esim. snappiin. Uutiskuvaaminen on minulle toinen työ, Wikblad täsmentää.

Lue myös:

    Uusimmat