Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja: Suomella valmius sulkea itärajan ylityspaikat tarvittaessa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jukka Kopran (kok.) mukaan Suomella on valmius sulkea itärajan ylityspaikat tarvittaessa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on viime kuukausien aikana tullut normaalia enemmän turvapaikanhakijoita. Heiltä ovat puuttuneet tarvittavat asiakirjat. Viranomaisten arvion mukaan Venäjää on käytetty kauttakulkumaana.

Kokoomuksen viime vaalikaudella edistämä rajavalvontalain muutos mahdollistaa tarvittaessa rajanylityspaikkojen sulkemisen itärajalla, muistuttaa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra.

Päivitetty rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea kaikki ylityspisteet myös kansainvälistä suojelua hakevilta, mikäli Venäjä lähettää turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

– Tarve lakimuutoksille kumpusi tilanteista, joissa ihmisiä ohjattiin hakemaan turvapaikkaa EU-maista, mikä oli selkeää hybridisodankäyntiä. Mahdollisen välineellistetyn maahantulon tilanteessa ensisijainen toimi tulee ollakin maahantulon estäminen, Kopra toteaa tiedotteessa.

– Olemme varautuneet, ja hallitus sekä viranomaiset seuraavat tilannetta herkeämättä.

Muitakin keinoja käytössä

Suomi on varautunut monin muinkin tavoin maahanmuuttajien käyttämiseen hybridivaikuttamisen välineenä.

Valtioneuvosto voi esimerkiksi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä Suomen valtakunnanrajalla vain yhteen rajanylityspaikkaan.

Lain mukaan rajoituksia saa asettaa vain sen verran kuin on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Suomi suunnittelee lisäksi raja-aidan rakentamista osalle itärajasta, erityisesti rajanylityspaikkojen kohdalle.

Rajaviranomaisilla on tietyissä tilanteissa mahdollista määrätä tilapäisesti rajavartiolaitoksen käyttöön yksityistä omaisuutta tai esimerkiksi majoitus- tai rakentamispalveluja.

Tältä näyttää uusi Venäjän vastainen raja-aita – MTV Uutiset Imatralla 4:02
Katso myös: Tältä näyttää uusi Venäjän vastainen raja-aita – MTV Uutiset Imatralla

Lue myös:

    Uusimmat