Mainos

Yle: Potilas hengenvaarassa teholla, koska kirurgia ei tavoitettu – syynä Soneran mobiiliverkko

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vaihtoi keväällä mobiililiittymänsä operaattori Soneralle. Heikon ja vanhan 2G-verkon signaalin takia potilasturvallisuus on vaarantunut useasti, sillä yhteydenotot lääkäreihin eivät ole menneet perille, uutisoi Yle.

Viimeisimpien tapausten joukossa on toukokuinen tilanne, jossa Meilahden sairaalan teho-osastolla ollut sydänpotilas ei ollut saanut tarvitsemaansa apua niin nopeasti kuin olisi ollut tarpeen, sillä sairaalan mobiiliverkko ei toiminut. Toimimattomuuden takia kesti yli 10 minuuttia tavoittaa päivystävä sydänkirurgi ja tämä aika oli kriittisen pitkä teho-osaston potilaan kannalta.

Aikaisemmin HUS käytti operaattorina Elisaa, mutta viimekuinen vaihto Soneraan on aiheuttanut useita ongelmatilanteita, sillä mobiiliverkko ei ole ollut esimerkiksi tarpeeksi kattava suurten sairaalarakennusten tarpeisiin.

– Kolmen viikon aikana toukokuussa raportoitiin kymmenistä ongelmatilanteista, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo Ylen haastattelussa.

Mobiiliverkon aiheuttamat ongelmat ovat olleet jutun alussa kuvaillun kaltaisia tapauksia, joissa lääkäriä ei ole saatu paikalle tarpeeksi nopeasti tai tapauksissa, joissa puhelimet ovat ensin toimineet ja sitten eivät.

Huono signaalivoimakkuus ja katvealueella olo ovat HUSin tapauksessa koskeneet ainoastaan vanhemmissa puhelinmalleissa käytettävää 2G-verkkoa. HUSissa on edelleen käytössä useita vanhanmallisia kännyköitä, joita pyritään nyt vaihtamaan uudempiin malleihin ongelmien välttämiseksi.

Vielä ei ole selvinnyt, kuinka moneen potilaaseen katvealueella olo on vaikuttanut. HUS pitää aiheesta kokouksen perjantaina. Myös Valvira ja Viestintävirasto selvittävät asiaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.