Mainos

Yle: Pekka Perä sai vakuutuskuoren avulla miljoonaluokan veroedun Talvivaara-osakkeistaan

Kaivosyhtiö Talvivaaran perustaja Pekka Perä on hankkinut yli 1,3 miljoonan euron verohyödyn myymällä 50 miljoonaa yhtiön lähes arvotonta osaketta ulkomaiselle vakuutusyhtiölle, kertoo Yle. 

Ylen mukaan järjestely tehtiin vuonna 2013, jolloin Perällä oli lähes viiden miljoonan pääomatulot. Ylen mukaan kaupan tekee erikoiseksi se, että Perä on kiistänyt myyneensä osakkeitaan. Verottaja kuitenkin hyväksyi niistä luovutustappion.

Osakkeet siirrettiin Ylen mukaan vakuutuskuoreen, jolloin niiden omistus siirtyi vakuutusyhtiölle, mutta Perälle jäi mahdollisuus vaikuttaa osakkeilla tehtäviin yhtiökokouspäätöksiin.

Talvivaaran sisäpiirirekisterin mukaan Perällä on edelleen alkuperäiset 124 miljoonaa osaketta, mutta 50 miljoonaa niistä on varustettu merkinnällä "sij.sid" eli sijoitussidonnainen.

Perä vahvisti Helsingin Sanomille tehneensä Yleisradion kuvaaman järjestelyn. Hän ei kerro, minkä vakuutusyhtiön kanssa hän teki järjestelynsä.

Perä saattoi järjestelyn avulla vähentää luovutustappion saman vuoden myyntivoitoista, joita hän sai myydessään Talvivaaran merkintäoikeuksia.

Vakuutuskuoret ovat viime vuosina nousseet suosituksi sijoitusmuodoksi, joihin suomalaiset ovat sijoittaneet jo arviolta lähes 30 miljardia euroa. Sijoittajalle kertyy siitä verohyötyä, koska pääomaveroa maksetaan vain jos kuoresta nostetaan varoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.