Uros-omistaja Hallikainen kasvatti omaisuuttaan myymällä palasia kulissiyhtiöstään

Teknologiayhtiö Uroksen omistaja Jyrki Hallikainen onnistui myymään yhtiöstään palasia ennen yhtiön kulissien romahtamista.

STT:n tietojen mukaan Hallikainen on myynyt ainakin kahdelle kokeneelle sijoittajalle osuuden yhtiöstään. Kumpikaan näistä kaupoista ei ole aiemmin ollut julkisuudessa, vaikka yhtiön johto on vihjannut useammista sijoittajista.

STT:n tietojen mukaan molemmat ostajat kokevat, että Hallikainen harhautti heitä kertomalla harhaanjohtavia tietoja yhtiöstä. STT:llä ei ole tiedossa ostajien henkilöllisyyttä, mutta toinen ostajista on Sveitsissä asuva ulkomainen sijoittaja.

STT ei ole pystynyt vahvistamaan toisen sijoittajan kansalaisuutta tai hankittujen omistusosuuksien tarkkoja prosentteja. Vaikka Hallikaisen myymät omistukset olivat pieniä, niin kauppasummat ovat suuria yhtiöstä, jonka todellinen liiketoiminta ei vastaa yhtiön väittämiä hurjia lukuja. Uros-konserni väitti tehneensä vuonna 2019 liikevaihtoa lähes 2,7 miljardia euroa ja liikevoittoa noin 170 miljoonaa euroa.

Jos teknologiayhtiön luvut nousevat lähes nollasta tuolle tasolle vain kolmessa vuodessa, toiminta näyttää voitolliselta joka vuosi ja kasvu vaikuttaa jatkuvan, yhtiön arvo mitataan nykyisessä teknohuumassa miljardiluokassa. Huikealla arvostuksella Hallikainen myös Uroksen palasia kauppasi.

STT ei ole pystynyt varmistamaan tarkkoja kauppasummia, mutta suuntaa antavan arvion voi laskea esimerkiksi miljardin euron arvostustasolla, jolloin prosentin osuus yhtiöstä maksaisi 10 miljoonaa euroa. Kun sijoittajien yhteensä hankkima osuus oli mahdollisesti esimerkin lukuja korkeampi, niin Hallikainen hankki merkittävän varallisuuden. Uros kertoi maaliskuussa siirtävänsä pääkonttorinsa Suomesta Sveitsiin, jonne se oli perustanut vuoden 2020 lopulla konsernille uuden emoyhtiön, Uros Ag:n.

Sveitsissä yritysten omistajat eivät ole julkista tietoa. STT ei voi kertoa lähteistään enempää heidän taustansa takia. STT ei ole syksyn ja talven aikana tavoittanut Hallikaista kommentoimaan yhtiön asioita. Keskiviikkona Hallikainen vastasi puhelimeen, mutta asian kuultuaan ilmoitti olevansa liikenteessä ja sulki puhelimen.

Hallikaisen tarina meni laajasti läpi

Hallikainen on oululaistaustainen liikemies, joka on pitkään asunut ulkomailla, ensin Belgiassa ja sittemmin Sveitsissä. Syksyn aikana Hallikainen on ilmoittanut kotipaikakseen Liechtensteinin. Maiden verotuksesta myyntivoittotilanteissa ei voi varmaksi sanoa, mutta ainakaan Sveitsin lainsäädännön mukaan Hallikaisen ei mahdollisesti tarvitse maksaa myyntivoitosta veroa.

Hallikainen oli toinen Uroksen perustajista vuonna 2011 ja omisti kasvun vuosina yhtiön perheenjäsentensä kanssa. Myös yhtiön hallitus oli perhepiirin hallussa, ja Jyrki Hallikainen toimi hallituksen puheenjohtajana.

Uros, tai tarkemmin sanottuna Hallikainen, sai tarinansa läpi esimerkiksi Tekesille (nykyinen Business Finland), rahoittajana toimineille pankeille, sponsoroimalleen Tampere Areenalle, talousmedioille, työntekijöilleen, tilintarkastajalle vuoden 2018 osalta ja lopulta sijoittajille.

Nyt Suomen-tytäryhtiöksi jääneen Uros Oy:n tarina on todennäköisesti lopussa. Joulukuun puolivälissä Nordea, Oulun Osuuspankki ja valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera hakivat Uroksen Suomen-yhtiötä konkurssiin. Areenan sponsorisopimus purettiin lokakuussa.

Oulun poliisi epäilee Urosta törkeästä avustuspetoksesta. Tutkinta liittyy Business Finlandin eli silloisen Tekesin vuosina 2011–2013 antamiin tuotekehityslainoihin ja avustuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja