Mainos

Yle: Pakolaisten määrä itärajalla vasta alkusoittoa – sadat tuhannet valmiita lähtemään Venäjältä

Venäjältä Suomeen viime aikoina saapuneet turvapaikanhakijat saattavat enteillä yhä kasvavaa pakolaisten määrää, uutisoi Yle.

– Jos liikkuminen todella vapautettaisiin, sadat tuhannet lähtisivät. Naapureidemme pelot ovat täysin perusteltuja, Memorial-ihmisoikeusjärjestön edustaja Svetlana Gannushkina kertoi Ylelle antamassaan haastattelussa.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijat tahtovat siirtyä itärajan tälle puolen, koska Venäjä ei tarjoa siirtolaisille apua saati mahdollisuutta oleskella maassa laillisesti. Vain hieman alle 800 ihmistä on saanut virallisen pakolaisaseman Venäjällä.

– Venäjällä ei ole turvapaikkajärjestelmää. Ihmiset eivät saa Venäjällä mitään. Pakolaisasema ei takaa mitään muuta kuin laillisen oleskelun maassa, Gannushkina sanoi haastattelussa.

Gannushkina ei usko väitteisiin Venäjän viranomaisten suorista pyrkimyksistä järjestää siirtolaisvirta Suomen rajalle. Hän kertoo kuitenkin viranomaiskäytäntöjen muuttuneen.

– On selvästi annettu käsky päästää helpommin ihmisiä rajalle. Toisaalta pakolaiset ovat myös huomanneet, että Eurooppaan pääsee nyt paljon pakolaisia, hän kertoo.

Jäykkä viranomaisjärjestelmä kuitenkin jarruttaa pakolaisvirtaa Venäjältä Suomeen. Laittomasti maassa oleskelevalle pelkkä maasta poistuminen tuottaa hankaluuksia.

– Siihen tarvitaan joko kauttakulkuviisumi, jonka saaminen ei todellakaan ole helppoa tai tuomioistuimen antama karkottamispäätös, Gannushkina kertoi Ylen haastattelussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja