Mainos

Orpo: Suomi ei ole vastuussa Venäjällä oleskelevista henkilöistä

Sisäministeriössä suhtaudutaan suurella varauksella SVT:n uutisoimaan lukuun tuhansista Suomeen pyrkivistä pakolaisista Murmanskissa Luoteis-Venäjällä.

2:27

– Eihän Suomi voi olla vastuussa Venäjällä laillisesti oleskelevien henkilöiden tilanteesta, että hieman ihmettelen tätä Ruotsin uutisointia, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.

Venäläismedialle Murmanskissa olevat turvapaikanhakijat kertovat, ettei heitä päästetä Suomen rajalle. 

Sisäministeri Orpon mukaan taustalla on Suomen ja Venäjän tiivis yhteistyö, joka on jatkunut kymmenien vuosien ajan.

– Se on tarkoittanut ja tarkoittaa suurimmalla osalla rajanylityspaikkoja sitä, että ilman asianmukaisia papereita ei ole ole rajavyöhykkeelle päästetty Venäjän puoleltakaan.

Sisäministeriön kanslianpäällikön Päivi Nergin mukaan mitään uusia sopimuksia tai toimenpiteitä ei ole tehty. 

– Nyt mennään ihan samojen sopimuksien mukaan kuin aikaisemmin, mutta uusi tilanne on se, että näitä kolmansien maiden kansalaisia on tihkunut Venäjältä Suomeen, Nerg sanoo. 

Orpon mukaan tähän saakka Suomeen pohjoisen reittiä tulleet turvapaikanhakijat ovat oleskelleet Venäjällä pidemmän aikaa, eivätkä ole näin ollen suojelun tarpeessa. Tästä on seurannut henkilöiden palauttaminen Venäjälle tai kotimaihinsa nopeutetussa käsittelyssä.

Viime vuoden lopussa pohjoisen reittiä Suomeen saapui arviolta noin 600 turvapaikanhakijaa. Tähän saakka yksikään Venäjän kautta tulleista ei ole tiettävästi saanut turvapaikkaa Suomesta. 

Orpo: Laiton maahantulo tulisi saada loppumaan

Tiivistä yhteistyötä Venäjän ja Suomen kanssa tarvitaan Orpon mukaan jatkossakin.

– Me pyrimme löytämään ratkaisun siihen, millä tämä laiton maahantulo saataisiin loppumaan. Kun näiltä kahdelta ylimmältä rajanylityspaikalta turvapaikanhakijoita Suomeen tulee ja hieman kyseenalaisissa olosuhteissa.   

Venäjän viranomaiset välittävät Nergin mukaan Murmanskissa tietoa Suomen turvapaikkakriteereistä.

– Turvapaikanhakijoilla tulisi olla tiedossa se, että heillä hyvin suurella osalla on sellainen tilanne, että he eivät tule Suomesta turvapaikkaa saamaan. Tämän vuoksi on käyty keskustelua Venäjän ja Suomen välillä, että minkälaista informaatiota siellä myöskin kerrotaan Murmanskissa oleville eli mihin suuntaan heidän sieltä kannattaa lähteä.

– Se estää turhan turvapaikkahaun, ministeri Petteri Orpo toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.