Yle ja useat mediayhtiöt: Euroopan historian suurin veronkiertovyyhti paljastui – myös Suomeen puuhattiin osinkokikkailua, joka toi 55 miljardin euron veromenetykset

Yle ei aio luovuttaa Panama-papereita verottajalle 2:03

Euroopassa on paljastunut laaja veronkiertovyyhti, jota epäillään suurimmaksi Euroopassa paljastuneeksi veropetokseksi. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Ylen MOT.

Video: Vuonna 2016 Yleä vaadittiin luovuttamaan tiedot Panama-papereista verottajalle. Katso uutisvideo!

Veropetosvyyhti tuli julkisuuteen saksalaisen tutkivan sivuston Correctivin ja kansainvälisen journalistiyhteistyön myötä. 

Correctivin dokumenteista paljastuu järjestelmällinen veronkiertotoiminta kymmenestä eurooppalaisesta valtiosta Saksan rinnalla. Dokumentit ovat saksalaisten syyttäjien esitutkinta-aineistoa.

Kansainvälisistä medioista muun muassa Reuters, Le Monde ja Die Zeit ovat osallistuneet jutun tekoon. Suomessa Ylen MOT-toimitus on lukenut asiakirjoja.

Euroopan historian suurin veropetos

Correctivin mukaan tutkimuksessa on paljastunut, että pankkien toiminnan myötä Euroopassa on menetetty verotuloja ainakin 55,2 miljardia euroja. Eniten verotuloja on menettänyt Saksa, arviolta 31,8 miljardia.

Correctivin mukaan kyseessä on suurin veropetos Euroopan historiassa.

Osingonpesuun epäillään sotkeutuneen myös laajalti muita suurpankkeja, kuten JPMorgan, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Deutsche Bank, Barclays, Morgan Stanley, Goldman Sachs ja Merrill Lynch.

Pankit ovat toimineet erilaisissa rooleissa, kuten neuvonantajina, rahoittajina tai suorana osingonpesun osapuolina.

Veronkiertoa puuhattiin myös Suomeen

Saksan viranomaisten mukaan sijoittajat hämärsivät osakkeen todellista omistajuutta johdannaiskaupoilla ja hyväksikäyttivät järjestelmän porsaanreikää, joka mahdollisti usean osapuolen hakevan veronpalautusta samasta osingosta. Palautuksia on jopa haettu osingoista, joista ei oltu maksettu veroja.

Lisäksi veroja minimoitiin myymällä osakkeita edestakaisin ostajalta toiselle osingon jakopäivän ympärillä.

Osinkokikkailua kehitti etenkin saksalainen verolakimies Hanno Berber ja Marquarie-pankki, jonka päämaja on Australiassa. Tätä mallia oltiin levittämässä myös Suomeen vuonna 2006.

Ylen MOT:n mukaan suomalainen osinkoverokäytäntö kuitenkin suojasi Suomea kyseiseltä veronkierrolta. 

Lue myös:

    Uusimmat