Mainos

Yle: Erityisruokavalio voi aiheuttaa lemmikille vakavia haittoja – lääkäri: ”Koira on selvästi lihansyöjä”

Koiranomistaja voi tietämättään aiheuttaa lemmikilleen haittaa erilaisilla ruokavalioilla, kirjoittaa Yle.

Koirien ruokinta herättää mielipiteitä: jokainen lemmikinomistaja uskoo ruokkivansa koiraansa parhaalla mahdollisella tavalla. Eri ruokavalioissa on kuitenkin myös omat riskinsä, eikä täydellistä ole välttämättä olemassakaan.

Yhä vain suositummaksi ruokavalioksi on noussut raakaruokinta, joka koostuu pääosin lihasta ja kalasta.

– Omistajat itse ovat entistä enemmän kiinnostuneita omasta ruokavaliostaan, mikä peilautuu sitten myös lemmikkien ruokavalioon, sanoo Kainuun ammattiopiston eläintenhoitajaopettaja Teija Viljanmaa Ylen haastattelussa.

Yksi syy raakaravinnon yleistymiseen on koirien kärsimät allergiat.

– Teollisten ruokien osalta omistajan voi olla vaikeaa löytää niitä ainesosia, joille koira mahdollisesti on allerginen. Osa ei halua syöttää lemmikilleen ruokia, joissa on säilöntä- tai väriaineita. Niiden selvittäminen teollisista ruokasäkeistä voi olla vaikeaa.

”Järsitty ruoka antaa koiralle myös rauhallisemman luonteen”

Viljanmaa korostaa, että koiran elimistö tarvitsee eläinpitoisia proteiineja ja rasvoja.

Raakaravintoa syödessään koira pääsee lisäksi käyttämään hampaitaan, sillä syöminen vaatii repimistä ja pureksimista.

– Koira saa myös vatsansa kylläiseksi, toisin kuin teollisella valmisteella. Järsitty ruoka antaa koiralle myös rauhallisemman luonteen, kertoo Viljanmaa.

Vegaanius ei välttämättä sovi koiralle

Omistajan suosima ravinto ei kuitenkaan aina sovi koiralle. Esimerkiksi erityisruokavalion noudattaminen voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle vakavia haittoja, kuten sairauksia tai jopa lopettamisen.

– Osa omistajista haluaa lähteä koiran kautta toteuttamaan omaa aatteellista tai eettistä ajatteluaan. Joskus koiraa syötetään vegaanilla ruokavaliolla, koska omistaja itse on vegaani. Ihminen voi tietämättään saada rakkaan lemmikkinsä erittäin huonoon tilaan.

Viljanmaa kertoo Ylelle, että on kuullut ympäri Suomea tarinoita, joissa nimenomaan vegaanisen ruokavalion noudattaminen on johtanut jopa koirien lopettamisiin.

Joensuun kaupungin eläinlääkäri Jari Aho kommentoi puolestaan Ylelle, että koira on huomattavasti selkeämmin lihansyöjä kuin ihminen. Myös Kuhmossa työskentelevä eläinlääkäri Maria Schildt kertoo suhtautuvansa varaukselle koirien vegaaniruokavalioon ravintoainepuutosten riskien vuoksi.

Vaikka raakaruokinta onkin lisääntynyt, ja teoriassa sopii koiralle erityisen hyvin, on siinäkin haittapuolensa.

– Kaikille se ei kuitenkaan sovi, vaan raakaruoka saattaa aiheuttaa joillekin koirille muun muassa ruuansulatuskanavan vaivoja. Raakaruokintaan liittyvät lois- ja bakteeririskit kannattaa tiedostaa. Varsinkin, jos perheessä on lapsia tai vastustuskyvyltään heikentyneitä henkilöitä, Schildt sanoo Ylelle.

 

Lähde: Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.