Yle: Anna-Maja Henriksson kertoo, mikä pitää RKP:n hallituksessa – "Ei ole helppoa, mutta vastuuta pitää kantaa myös silloin, kun on vaikeaa"

Hallituksen alkutaival on ollut kivinen. Perussuomalaisten rasismikohuja on syntynyt yksi toisensa perään, mikä on herättänyt huolta myös Suomen maineesta maailmalla.

Nyt Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi puolueensa kantaa tilanteeseen Ylen A-studiossa keskiviikkona illalla.

Henrikssonin mukaan tilanne on RKP:lle vaikea. Puolue on lähtenyt hallitukseen, koska haluaa edistää Suomen kasvua ja taittaa velkaantumista. RKP haluaa panostaa koulutukseen, ilmastoon ja terveydenhuoltoon.

Puolueen puheenjohtaja kertoo, että kesän aikana paljastuneet kirjoitukset ovat järkyttäneet RKP:tä sekä puolueena, että eduskuntaryhmänä. Keskusteluja on käyty ja ne jatkuvat myös elokuussa. Kokonaisarvioinnin perustteella puolue aikoo katsoa, miltä puolueen tulevaisuus näyttää.

– Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on nollatoleranssi rasismille, sanoo Henriksson.

Henriknsonin mukaan nollatoleranssi tarkoittaa sitä, että Suomen kaltaisessa demokratiassa ei ole mitään sijaa sellaiselle ajattelulle tai tekemiselle, jossa ihmisiä syrjitään ihonvärin tai kulttuurin perusteella.

– Ihmisiä ei saa syrjiä, täsmentää Henriksson. Hän kaipaisi sitä, että hallitus myös näyttäisi sen konkreettisesti.

Henriksonin mukaan on hyvä, että perussuomalaiset ovat pyytäneet anteeksi rasistisia kirjoituksia. RKP haluaa nähdä myös käytännössä, millä toimenpiteillä rasismiin puututaan. Puolueelle on tärkeää, että sanat näkyvät myös käytännössä.

Henriksson ei halunnut kommentoida suoraan sitä, onko perussuomalaiset rasistinen puolue tai ovatko elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) tai valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) rasisteja.

– Sanoisin näin, että jotkut perussuomalaiset edustajat ja ministerit ovat kirjoittaneet rasistisesti. On hyvä, että jotkut heistä ovat pyytäneet tätä anteeksi.

Tulevat päivät ja viikot tulevat olemaan tärkeitä luottamuksen syntymisen kannalta, koska rasistiset kirjoitukset aiheuttivat luottamukselle jo kovan kolauksen. RKP haluaa nähdä konkreettisia toimenpiteitä rasismia ja rakenteellista syrjintää vastaan.

Henriksson kertoo, että arvoperustalla on väliä Suomen tulevaisuuden kannalta. Jokaisen puolueen tehtävä on yrittää saada Suomea eteenpäin.

Hallitus pysyy koossa

Vaikka RKP on pieni puolue, sillä on paljon valtaa hallituksessa. Mikäli puolue lähtisi, hallitus kaatuisi. Henriksson kertoo, että ei ole lähtenyt hallitukseen kaataakseen sen.

Hän sanoo myös, ettei puolueen kansanedustaja Eva Biaudet (r.) halua kaataa hallitusta. Helsingin Sanomat julkaisi aiemmin tässä kuussa Biaudet'n haastattelun, jossa hänen kerrottiin haluavan kaataa hallituksen. Henriksson kuitenkin kertoi A-studiossa, että Biaudet ei ole omien sanojensa mukaan näin sanonut.

– Hän itse on sitä mieltä, että hän ei näin ole tässä haastattelussa sanonut. No, se on hänen ja Helsingin Sanomien välinen asia.

Henriksson kertoi käyneensä haastattelun kommenteista Biaudet'n kanssa vakavan mutta rakentavan keskustelun.

RKP tekee kokonaisarvion hallituksen toimintakyvystä

Henrikssonin mukaan on tärkeää, että puolueen arvot säilyvät. Hänen mukaan yksi tärkeä asia, jonka RKP on saanut aikaan on se, että rasismista puhutaan.

Hän korosti myös eduskunnan syysistuntokauden alussa annettavan pääministerin yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseen liittyvää tiedonannon ja sen toimenpiteiden merkitystä.

Henriksson kertoi aiemmin Helsingin Sanomissa, että olisi toivonut Rydmanin pyytävän anteeksi julki tulleita rasistisia viestejä, jotka Rydman oli lähettänyt silloiselle seurustelukumppanilleen. Henriksson ei kertonut A-studion haastattelussa, onko Rydmanilla puolueen luottamus. Henrikssonilta kysyttiin myös, kuinka hän äänestäisi, jos hänen olisi äänestettävä nyt Rydmanin ja Purran luottamuksesta.

Henriksson sanoo palaavansa kysymykseen, kun asiasta on keskusteltu eduskuntaryhmässä.

Hän kertoo myös, että tulevat viikot tulevat olemaan tärkeitä ja keskustelua jatketaan sekä eduskuntaryhmässä, että puolueessa.

– Ei ole helppoa, mutta vastuuta pitää kantaa myös silloin, kun on vaikeaa, sanoo Henriksson.

Juttua päivitetty 9.8.2023 klo 23:12 STT:n tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat