MTV Uutisten tieto: Saamelaiskäräjälakiesitys annetaan hallitukselle huomenna

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus käsittelee saamelaiskäräjälakiesitystä valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen esitys rakentuu viime kauden annettuun esitykseen, mutta siihen on tehty joitakin muutoksia. 

Viime vaalikaudella Sanna Marinin (sd.) hallitus yritti uudistaa saamelaiskäräjälakia, mutta hallituspuolue keskusta vastusti lakiesitystä ja äänesti sitä vastaan yhdessä opposition kanssa. Riita oli lähellä kaataa koko hallitusta.

Suomessa on yritetty uudistaa saamelaiskäräjälakia jo kolmen vaalikauden ajan - tuloksetta.  

Viime kaudella oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pettyi kovasti siihen, että lakiesitys kaatui toistamiseen. 
Anna-Maja Henriksson yritti ensimmäisen kerran uudistaa lakia, kun hän toimi oikeusministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa vuosina 2011-2015. 

Silloinkaan laki ei edennyt eduskunnassa. Siksi Henriksson on pitänyt erityisen tärkeänä, että Orpon hallitus on sitoutunut viemään saamelaiskäräjälakia eteenpäin.
Suomi on toistuvasti saanut huomautuksia alkuperäiskansa saamelaisten kohtelusta ja ihmisoikeuksien rikkomisesta muun muassa YK:lta. Saamelaiskäräjälain päivittämistä pidetään yhtenä tärkeimmistä saamelaisten ihmisoikeuksia edistävistä asioista kansainvälisestikin. 

Muutoksia neuvotteluvelvoitteeseen

MTV Uutisille kerrotaan, että tässä uudessa lakiesityksessä tehdään lähinnä muutoksia neuvotteluvelvoitteeseen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että viranomaisten on neuvoteltava saamelaisten kanssa saamelaisia koskevissa asioissa. 

Esityksessä on kuitenkin vielä jäljellä samoja ongelmia, jotka aikaisempina vaalikausina ovat kaataneet saamelaiskäräjälain uudistamista. Kriitikoiden mukaan lakiesitys johtaa muun muassa siihen, että sellaiset henkilöt, jotka ovat vuosikausia toimineet saamelaiskäräjissä voidaan nyt poistaa vaaliluettelosta. Tämä pidetään epäoikeudenmukaisena. 

 Joidenkin mukaan saamelaiskäräjälaki vain lisää ongelmia, todetaan hallituksesta MTV Uutisille. 

Vaikka saamelaiskäräjälakiesityksessä esiintyy samoja ongelmia kuin aikaisempina vaalikausina, esitys mennee tällä kertaa läpi koska hallitus on sitoutunut sen läpiviemiseen.

Oikeusministeriön ja saamelaiskäräjien kesken päästiin yhteisymmärrykseen lakiesityksestä joulukuun alussa. Hallituksen esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi tulee julkiseksi, kun se annetaan valtioneuvostossa torstaina.

Eduskunta aloittaa lakiesityksen käsittelyn helmikuussa, kun eduskunta kokoontuu joulutauon jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat