Joko hallituksen sotakirveet on haudattu? Varapuheenjohtaja myöntää kiivaan keskustelun RKP:ssa

RKP otti ratkaisijan roolia kotimaan politiikassa 10:20
RKP otti ratkaisijan roolia kotimaan politiikassa

Kansanedustajat palaavat takaisin töihin tällä viikolla, kun eduskunnan syysistuntokausi käynnistyy tiistaina. Politiikan syksystä odotetaan kiihkeää, ja hallituksen kaavailemat uudistukset ovat herättäneet etukäteen runsaasti kritiikkiä oppositiossa.

Hallituksen kesä meni rasismikohujen keskellä kompastellen. Työrauhan palauttamiseksi hallitus julkisti viime viikolla tiedonantonsa "yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa". Eduskunnan on määrä äänestää tiedonannosta tämän viikon perjantaina. 

Erityisesti RKP kipuili kesän aikana hallituksessa oloa. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut puolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström kiistää, että puolue olisi viivytellyt rasismitiedonannon hyväksymisessä.

– Mielestäni olemme toimineet todella johdonmukaisesti. Tässä puhutaan kuitenkin aika fundamentaalisista asioista ja siksi olemme ottaneet aikaa sen verran, mitä tämä asia on vaatinut. Tämä on hallituksen yhteinen kanta ja on kaikkien intressissä, että siitä tulee mahdollisimman vakuuttava, Wickström sanoo.

Näkyvimmin hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa on vastustanut RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet. Hän ei ole vielä päättänyt, miten hän aikoo toimia esimerkiksi perussuomalaisten ministerien mahdollisissa luottamusäänestyksissä. 

Henrik Wickström myöntää, että hallituksessa oleminen on herättänyt paljon kriittistä keskustelua paitsi eduskuntaryhmässä, myös puolueen kenttäväessä.

– En pidä ongelmallisena, että keskustelu on ollut kiivastakin. Päinvastoin, se on tervettä. Meidän pitää kuitenkin katsoa eteenpäin ja kuunnella kaikkia, jotta puolue pysyy yhtenäisenä.

"Kyllä se pysäytti"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi kesällä STT:n haastattelussa olevansa melko varma siitä, ettei RKP olisi lähtenyt hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa, jos perussuomalaisten rasistiset kirjoitukset olisivat olleet RKP:n tiedossa. 

Lausunnon uskottavuutta on kyseenalaistettu, sillä perussuomalaisiin on liittynyt vuosien varrella useita rasismikohuja. 

– Oli tiedossa, että joitain tällaisia aiempia kirjoituksia voi olla. Laajemmin puolueena meidät on kuitenkin yllättänyt niiden laajuus. Kun heinäkuussa eri mediat julkaisivat näitä aiempia kirjoituksia, niin kyllä se pysäytti, Wickström toteaa.

Entä jos julkisuuteen putkahtaa vielä yksi rasismiin liittyvä kohu hallituksen piirissä, onko se RKP:lle viimeinen pisara?

– En lähde tässä spekuloimaan, jokainen tilanne pitää käsitellä sitten sellaisenaan. Nyt on aika selkeä linja, joka näkyy tiedonannossa ja kaikki hallituksessa toimivat kuin on yhdessä sovittu, muotoilee Wickström.

Lue myös:

    Uusimmat